Herbata Hetmańska

Herbata Hetmańska

Herbata Hetmańska to niezwykła kompozycja. Swój wspaniały aromat zawdzięcza ona połączeniu lebiodki i majeranku. Obecność zaś babki lancetowatej oraz ślazu – zarówno liści, jak i jego pięknych niebieskich kwiatów, doskonale podkreśla smak tej szczególnej mieszanki. Doskonała dla osób chcących cieszyć się głosem mocnym, dźwięcznym i donośnym.

Skład: liście ślazu i babki lancetowatej, ziele majeranku, kwiat rumianku, lebiodka, kwiat ślazu, w różnych proporcjach.

Waga 60g.

Kraj pochodzenia – Polska

Cena: 9,50zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny
Herbata Hetmańska

Cena: 7zł

przejdź do sklepu i zamów

Herbata Hetmańska dostępna również w wygodnych saszetkach.

Stefania Korżawska o Herbacie Hetmańskiej:

„Herbatka Hetmańska to doskonały napar na wszelkiego rodzaju problemy gardłowe. Sprawnie naprawia nadwerężone struny głosowe, ale także czyni cuda wszędzie tam, gdzie dokucza chrypka, angina czy trudny do wyleczenia kaszel. Zawarty w niej majeranek skutecznie rozgrzeje, czyniąc ciało ciepłym i zdrowym, rumianek przyniesie natychmiastowe ukojenie, ślaz i babka lancetowata nawilżą, a pracowita kozieradka rozpuści i wydali chorobotwórczy śluz z organizmu. Stąd herbatka ta w przeszłości pozwalała hetmanom prowadzącym wojsko cieszyć się głosem mocnym, dźwięcznym i donośnym. Zalecana przy kaszlu, podrażnieniach gardła, suchości w gardle, ale także wszelkich problemach z układem oddechowym, w tym z płucami czy oskrzelami. Pomocniczo przy dolegliwościach z migdałkami i astmie.”

Stefania Korżawska

Herbata Hetmańska to niezwykła kompozycja. Swój wspaniały aromat zawdzięcza ona połączeniu lebiodki i majeranku. Obecność zaś babki lancetowatej oraz ślazu – zarówno liści, jak i jego pięknych niebieskich kwiatów, doskonale podkreśla smak tej szczególnej mieszanki.

Herbata Hetmańska Zioła

Rumianek kwitnie od maja do jesieni, niekiedy nawet dwa razy w roku i jest najstarszym lekiem w historii ludzkości. To roślina światłolubna i wymagająca, jednak bogactwo rumiankowych właściwości leczniczych jest tak obszerne, że rok rocznie zbieramy i suszymy jego delikatne kwiaty, aby idealnie połączyć je z pozostałymi składnikami Herbaty Hetmańskiej i Magnackiej. Kwiaty rumianku:

    • charakteryzują się dużą zawartość potasu, manganu, cukrów, garbników i witaminy C
    • działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
    • stosowane przeciwalergicznie i przeciwgorączkowo
    • zalecane przy przeziębieniach, anginach i silnym wychłodzeniu organizmu
    • posiadają właściwości przeciwbólowe, kojące, uspokajające
    • wykazują działanie przeciwskurczowe
    • stosowane w stanach zapalnych przełyku – w tym krtani i gardła

 

      Ponadto:

 

  • łagodzą nudności – np. w okresie ciąży
  • hamują wydzielanie substancji powodujących stany zapalne, działają więc przeciwzapalnie między innymi na błony śluzowe układu pokarmowego
  • posiadają działanie przeciwskurczowe – zwłaszcza na mięśnie gładkie jelit, mięśnie macicy, pęcherza, naczyń krwionośnych oraz przy kolkach dziecięcych i drgawkach
  • stosowane przy bolesnym miesiączkowaniu, mogą pobudzać krwawienia miesięczne
  • działają przeciwzapalne na kłębki nerkowe, moczowody i pęcherz
  • zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i żółci, dzięki czemu poprawiają trawienie, ułatwiają przyswajanie składników pokarmowych i regulują przemianę materii
  • łagodzą biegunki, zapobiegają wzdęciom i nadmiernej fermentacji w jelitach – jako lek żołądkowy, także w ostrych nieżytach żołądka i podrażnieniu substancjami chemicznymi
  • zapobiegają dolegliwościom żołądka także na tle nerwicowym
  • pomocniczo przy zmniejszonej tolerancji na chemioterapeutyki, nadkwaśności wrzodach żołądka czy zapaleniu jelit
RUMIANEK – KWIATY
Rumianek
MAJERANEK
Majeranek

Majeranek jest rośliną jednoroczną, a w Polsce uprawia się go od średniowiecza. Dodajemy go nie tylko do Herbaty Mistrzowskiej, ale ponieważ tak doskonale działa również na układ oddechowy – także do Herbaty Hetmańskiej. Ponadto, skutecznie reguluje pracę układu pokarmowego oraz świetnie rozgrzewa. Najlepsze właściwości zachowuje, porastając tereny ciepłe i nasłonecznione, i właśnie
z takich obszarów go zbieramy, aby następnie ususzyć i dodać do jednej z naszych mieszanek.

    • wykazuje właściwości przeciwwirusowe i wykrztuśne – polecany przy przeziębieniu
      i nieżycie górnych dróg oddechowych – zmniejsza obrzęki błon śluzowych nosa
    • działa powlekająco, przeciwzapalnie i zmiękczająco
    • rozgrzewa

 

      Ponadto:

 

  • zmniejsza zbyt silną fermentację w układzie pokarmowym, działa wiatropędnie
    i łagodzi zaburzenia trawienne
  • posiada delikatne działanie przeciwskurczowe na mięśnie gładkie jelit, dzięki czemu przeciwdziała kolce jelitowej, ale także bólom menstruacyjnym
  • działa odkażająco na jelita podczas biegunek oraz przeciwzapalnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego
  • zwiększa wydzielanie soku trawiennego, dzięki czemu ułatwia trawienie i wzmaga apetyt
  • stosowany zewnętrznie – działa antyzapalnie, rozkurczowo i przeciwbakteryjnie
  • do użytku między innymi w formie maści na trudno gojące się rany – w tym zapalenia błony śluzowej nosa oraz do przygotowania aromatycznych kąpieli rozgrzewająco-odprężających, a także takich stosowanych przy reumatyzmie i ogólnym osłabieniu
  • działa łagodnie przeciwnerwicowo
  • wspomagająco przy bólach głowy i migrenie

Ślaz niesłusznie utożsamiany jest niekiedy
z prawoślazem. Są to dwa różne zioła, o zbliżonych właściwościach, jednak ślaz posiada znacznie silniejsze i skuteczniejsze działanie. Doskonale, wręcz natychmiastowo pomaga w uciążliwych dolegliwościach układu oddechowego. Oprócz liści, do Herbaty Hetmańskiej dodaliśmy również kilka jego kwiatów – aby nie tylko cieszyły swoim wspaniałym kolorem, ale także zamkniętym w ich płatkach aromatem lata – kwiaty ślazu zawsze zwrócone są w kierunku słońca.

  • zawiera nawilżające śluzy, witaminę C, kwasy organiczne, karotenoidy oraz cenne sole mineralne
  • chroni przed podrażnieniami błon śluzowych, zaczerwienieniem i owrzodzeniem
  • stosowany w stanach zapalnych gardła, krtani i chrypce
  • działa ściągająco, przeciwzapalnie oraz przeciwkrwotocznie i przeciwbakteryjnie
  • zmiękcza i osłania
  • wykazuje działanie wykrztuśne
  • posiada delikatne działanie przeciwbólowe
  • polecany także w nieżytach żołądka, jelit i dróg moczowych
  • pomocniczo w przypadkach zwiększonej przepuszczalności naczyń włosowatych
ŚLAZ – KWIATY I LIŚCIE
ŚLAZ - KWIATY I LIŚCIE
BABKA LANCETOWATA LIŚCIE
Babka Lancetowata

Babka lancetowata, w odróżnieniu od babki szerokolistnej, posiada długie wąskie liście. Zbieramy ją już w maju, często aż do sierpnia,
a dodana do Herbaty Hetmańskiej ma przede wszystkim działanie osłonowe i nawilżające. Ponadto:

    • zawiera liczne sole mineralne – w tym sól, potas i magnez
    • jest bogata w witaminy A, K, C, a dodatkowo w osłaniający i powlekający śluz
      i karoteny
    • działa przeciwzapalnie, powlekająco, bakteriobójczo i wzmacniająco
    • polecana przy zapaleniu górnych dróg oddechowych
    • wykazuje działanie wykrztuśne, regenerujące nabłonek oraz działa przeciwskurczowo – zwłaszcza na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych, dlatego łagodzi objawy między innymi zapalenia oskrzeli

 

      Ponadto:

 

  • zmniejsza krwawienia z uszkodzonych naczyń w błonie śluzowej przewodu pokarmowego
  • działa osłaniająco w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
  • łagodzi skurcze mięśni gładkich jelit
  • reguluje trawienie i przemianę materii
  • hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej w jelitach
  • wzmaga apetyt
  • poprawia krzepliwość krwi
  • uszczelnia naczynia krwionośne
  • łagodzi stany zapalne dróg moczowych
  • przyspiesza regenerację naskórka

Ziele lebiodki zbieramy od czerwca do września, w trakcie kwitnienia. Oprócz wspaniałych właściwości leczniczych, lebiodkę charakteryzuje niespotykany smak i aromat. Dodana do Herbaty Hetmańskiej nadaje jej więc niezwykłego charakteru, pełnego ciepła i świeżości. Działanie:

    • ułatwia odkrztuszanie
    • działa przeciwskurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli – stosowana przy chorobach płucnych
      i schorzeniach dróg oddechowych
    • wzmacniająco przy przeziębieniach, grypie i w leczeniu reumatyzmu
    • wzmaga czynności wydzielnicze – głównie w przypadku śliny oraz nawilżającego śluzu
      w błonach śluzowych górnych dróg oddechowych – dzięki czemu wspomaga leczenie suchego kaszlu

 

      Ponadto:

 

  • ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii, wzmacnia apetyt
  • stosowana w nieżycie żołądka i jelit oraz nadmiernej fermentacji w jelitach
  • wykazuje działanie odtruwające i przeciwbiegunkowe
  • wiąże szkodliwe produkty przemiany materii i pomaga usunąć je z organizmu wraz z moczem
  • wzmaga produkcję żółci, stąd działa wspomagająco przy niedoczynności wątroby
  • stosowana przeciwskurczowo – również przy menstruacji
LEBIODKA
Lebiodka