Meksykański Jaguar

 

Kawa ziarnista ekologiczna MEKSYKAŃSKI JAGUAR

Każda Nasza kawa zawiera ręcznie zbierane ziarna, pochodzące z ekologicznych obszarów, porośniętych pięknymi i zdrowymi krzewami kawowca. Nigdzie nie używa się tyle pestycydów, co przy zwykłej uprawie kawy. W naszej ich nie znajdziesz!

Ekologiczne ziarna, czysta natura – bez chemicznych dodatków i sztucznych nawozów. Dzięki temu, że wypalamy ją na miejscu, w małych porcjach, zawsze zachowuje swój wspaniały smak i aromat, a stopień wypalenia dobieramy indywidualnie – w zależności od jej gatunku i kraju pochodzenia. Wówczas w pełni możemy wykorzystać jej potencjał i uwolnić wszystkie nuty smakowo-zapachowe, drzemiące w każdym ziarenku. Wybierz swój ulubiony wariant, bądź eksperymentuj i mieszaj je ze sobą w dowolnych proporcjach. Stwórz własny, niepowtarzalny blend!

Kawa Meksykański Jaguar uprawiana jest w stanach Chiapas, Oaxaca i Veracruz, na wysokości ok. 1200-1500 m  n.p.m. Dzięki urodzajnym, wulkanicznym glebom i równomiernym deszczom kawowce na południu Meksyku mają zapewnione wspaniałe warunki do rozwoju. Kawa Meksykański Jaguar jest kwintesencją orzechowej przyjemności, silnie akcentuje orzecha laskowego oraz wspaniale równoważy słodycz czekolady, karmelu i toffi. Dodatkowo posiada pobudzające tony cytrusów i jabłek, a nawet lekkiej pikanterii cynamonu. Nad filiżanką unosi się zapach kwiatów i przypraw. Warto spróbować tej kawy zarówno w postaci espresso, cappuccino, jak i po turecku.

KAWA ZIARNISTA – smak i intensywny zapach zatrzymany na dłużej

Składniki: Ekologiczna palona kawa Arabica 100% – ZIARNISTA

Masa netto 200g, 1kg.

rolnictwo spoza UE

Kraj pochodzenia: MEKSYK

Cena: 21zł

Zobacz w sklepie

 

Pierwsze sadzonki kawowca pojawiły się w Meksyku pod koniec XVIII wieku – wraz z hiszpańskimi osadnikami – na dobre zadomowiły w tym kraju. Od tamtej pory kawa i jej uprawy stanowią część meksykańskiej kultury i gospodarki. Ze względu na klimat i ukształtowanie terenu, kawa w Meksyku występuje głównie w południowo-wschodniej części kraju. Plantacje są tu raczej małe, co sprzyja występowaniu kawy ekologicznej, a taką właśnie znajdziesz w Meksykańskim Jaguarze. Najchętniej uprawia się najszlachetniejszą z odmian, czyli Arabikę, nazywaną przez tubylczych plantatorów „alturą”, czyli „rosnącą na dużą wysokość”. Mniej więcej połowa zbiorów pozostaje w kraju, co pokazuje, jak bardzo Meksykanie polubili ten napój i nie tylko zajmują się uprawą ziaren, ale także na co dzień chętnie popijają przygotowany z nich napar . Najchętniej sięgają po cafe de olla, czyli kawę mocno słodzoną z dodatkiem cynamonu. Skosztuj smaku Meksyku i przygotuj Meksykańskiego Jaguara z cynamonem – niech rozpocznie się fiesta mexicana!