Indonezyjska Żaba

Kawa ziarnista ekologiczna INDONEZYJSKA ŻABA

Każda Nasza kawa zawiera ręcznie zbierane ziarna, pochodzące z ekologicznych obszarów, porośniętych pięknymi i zdrowymi krzewami kawowca. Nigdzie nie używa się tyle pestycydów, co przy zwykłej uprawie kawy. W naszej ich nie znajdziesz! Ekologiczne ziarna, czysta natura – bez chemicznych dodatków i sztucznych nawozów. Dzięki temu, że wypalamy ją na miejscu, w małych porcjach, zawsze zachowuje swój wspaniały smak i aromat, a stopień wypalenia dobieramy indywidualnie – w zależności od jej gatunku i kraju pochodzenia. Wówczas w pełni możemy wykorzystać jej potencjał i uwolnić wszystkie nuty smakowo-zapachowe, drzemiące w każdym ziarenku. Wybierz swój ulubiony wariant, bądź eksperymentuj i mieszaj je ze sobą w dowolnych proporcjach. Stwórz własny, niepowtarzalny blend!

Kawa Indonezyjska Żaba uprawiana jest na niewielkich indonezyjskich plantacjach, gdzie krzewy kawy osłonięte są przed nadmiernym światłem przez wyższe partie roślin. Kawa ta charakteryzuje się pełną cielistością oraz niską kwasowością. Kawa Indonezyjska Żaba posiada smak gorzkiego kakao i rodzynek, a w unoszącym się aromacie wyczuwa się zapach drewna cedrowego i tytoniu.

KAWA ZIARNISTA – smak i intensywny zapach zatrzymany na dłużej

Składniki: Ekologiczna palona kawa Arabica 100% – ZIARNISTA

Masa netto 200g, 1kg.

rolnictwo spoza UE

Kraj pochodzenia: INDONEZJA

Cena: 24zł

Zobacz w sklepie

 

 

Ze względu na historię kolonialną w tym regionie, kawa do dzisiaj odgrywa niezwykle istotną rolę w gospodarce i kulturze Indonezji. Wykorzystywana jest nie tylko jako dobro handlowe, ale także odnotowuje się tu wysoki wskaźnik jej spożycia na co dzień, a także szerokie wykorzystanie do zabiegów kosmetycznych, a nawet obrzędów religijnych. Występujące tu ziarna posiadają niezwykłą i nietypową cechę. Ze względu na niedobór żelaza w glebie, tutejsza zielona kawa charakteryzuje się delikatnie niebieskawym odcieniem – co zdecydowanie wyróżnia ją spośród innych ziaren – z pozostałych rejonów geograficznych. W Etiopii przeważają malutkie uprawy, w tym doskonałe gospodarstwa ekologiczne. Uprawia się tu zarówno Robustę, jak i szlachetniejszą – Arabikę i to właśnie ją ukryliśmy w Indonezyjskiej Żabie. Zasmakuj egzotyki, odkryj smak Indonezji.