Kasza jaglana – zdrowie z natury

« wróć kasza jaglana zdrowie z natury ecoblik

Kasza jaglana – zdrowie z natury

Każdy rodzic chce wychować dzieci silne i odporne na infekcje oraz budować ich zdrowie od najmłodszych lat. Zdecydowanie pomagają w tym zdrowe nawyki, a przede wszystkim – dbałość o obecność w diecie produktów regionalnych i sezonowych, pochodzących z naturalnych upraw. Jednym z takich składników jest bogata między innymi w krzemionkę i kwas foliowy – KASZA JAGLANA.

Kasza jaglana? Na zdrowie!

Kasza jaglana świetnie wpływa na układ trawienny i rozgrzewa jelita, dzięki czemu zapobiega kolkom i bólom brzucha. Rozgrzewa organizm i uodparnia na infekcje wirusowe, wzmacniając odporność całej rodziny. Zalecana jest w okresie przeziębień i przy zapaleniach górnych dróg oddechowych. Co więcej, oczyszcza organizm z toksyn i zawiera całe bogactwo wartości odżywczych, które potrzebne są do poprawnego rozwoju i funkcjonowania organizmu, w tym duże ilości białka. Sprzyja także dobremu nastrojowi, ponieważ pobudza wydzielanie hormonu szczęścia – serotoniny. Jest wolna od glutenu i substancji alergizujących i z powodzeniem można nią zastąpić ziemniaki, makaron czy ryż w codziennym menu. Ponadto, jako najbardziej lekkostrawna ze wszystkich zbóż, ma delikatny smak i szybko się gotuje, dzięki czemu, maluchy zajadają się nią ze smakiem. Pamiętajmy jednak, aby wybierać tę, która pochodzi z gospodarstwa ekologicznego.

Dlaczego eko?

Żywność ekologiczna jest wolna od wszelkich sztucznych nawozów i chemicznych „ulepszaczy”. Dzięki temu, organizm czerpie z niej najwięcej cennych wartości odżywczych. W przeciwieństwie do tych certyfikowanych, produkty konwencjonalne zawierają wiele szkodliwych związków chemicznych – począwszy od pestycydów stosowanych w trakcie upraw, aż po konserwanty mające podtrzymać ich świeżość.

Ekologiczna kasza jaglana jest smaczna sama w sobie i ma piękny, intensywnie żółty kolor. Szybko się gotuje i …śmiało można zapomnieć o jej moczeniu, przepłukiwaniu i prażeniu przed przygotowaniem. Dlaczego? Kasza jaglana zawiera stosunkowo dużą ilość tłuszczów, bo blisko 3%, a co za tym idzie dość szybko jełczeje. Tak więc, kasza jaglana nie powinna być gorzka w smaku – w przeciwnym razie – jest zepsuta i nie nadaje się do spożycia. Długie tygodnie spędzone podczas transportu w kontenerach, nie sprzyjają jej świeżości. Warto wiedzieć też, że produkty często pakowane są w innym kraju niż ten, z którego pochodzą. Kasza jaglana pochodząca z Chin często pakowana jest w Polsce i oznaczana jako produkt polski. Nie ma ona jednak nic wspólnego z polskimi uprawami i polskim zbożem. Dlatego przy zakupie, dobrze jest dokładnie przeczytać informacje zawarte na opakowaniu i zwrócić szczególną uwagę na kraj pochodzenia.

Kasza jaglana – dobra, bo polska

Jedyną gwarancją polskiego, ekologicznego pochodzenia jest certyfikat ekologiczny, na którym zawsze jest informacja o właściwym kraju pochodzenia. Kasza jaglana pochodząca z naturalnych polskich upraw nie jest narażana na zbyt długi czas transportu, a producentom daje możliwość bezpośredniego zaangażowania w każdy etap jej produkcji. Decydując się na produkt regionalny, mamy gwarancję, że będzie on świeży, najwyższej jakości, zawierający możliwie największą ilość wartości odżywczych. Pochodzi on wówczas z naszej szerokości geograficznej i klimatu, do którego jesteśmy przyzwyczajeni i właśnie takie produkty najlepiej przyswajamy.

Ekologiczna kasza jaglana w połączeniu z sezonowymi owocami, orzechami, pestkami, mlekiem roślinnym lub ulubionymi warzywami, nie tylko znajdzie wiele zastosowań w codziennym menu, ale przede wszystkim korzystnie wpłynie na zdrowie i świetne samopoczucie wszystkich łasuchów!

Tekst przygotowany dla portalu

ekomama

« wróć

Przeczytaj też