Oolong herbata czerwona
Oolong

Oolong czerwona ekologiczna herbata liściasta 

Herbata Oolong pochodzi z krajów azjatyckich: Chin, Indii, Tajwanu. Nazywa się ją także herbatą szmaragdową, niebieską, turkusową, smoczą lub ulung. Według chińskiej klasyfikacji zalicza się ją do grupy herbat niebieskich, według polskiej –  najczęściej do czerwonych. Jej liście są delikatnie poddawane słabej fermentacji.

Proces pozyskiwania Oolong jest bardzo skomplikowany, a każdy z jego etapów ma oddzielną nazwę. Zaczyna się suszeniem liści na słońcu lub wietrze, a kończy prażeniem. To właśnie dzięki tej ostatniej fazie, tzw. niebieską herbatę odróżnia od czarnej – jest przez to znacznie mniej cierpka w smaku i delikatniejsza dla żołądka. Oolong cechuje także wysoka zawartość tanin oraz garbników roślinnych. Zawiera tylko nieznaczne ilości kofeiny.

Oolong  charakteryzuje się łagodnym smakiem, o nutach słodkawych, a nawet owocowych.

 

Sposób przygotowania:

Oolong zaparzamy w nieco mniejszej ilości wody – 1 łyżeczka na małą filiżankę wody – ok. 120-170ml. Optymalna temperatura wody to 90*C. Napar odcedzamy z liści po ok. 1-5 minutach, w zależności od tego, jaką intensywność herbaty preferujemy.

Skład: ekologiczna herbata Ooolong 100%

Waga: 70g

Cena: 20zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny