Strona główna Kawa Ziarnista Meksykański Jaguar

Meksykański Jaguar

Meksyk mapa

Kawa ziarnista ekologiczna MEKSYKAŃSKI JAGUAR

Każda Nasza kawa zawiera ręcznie zbierane ziarna, pochodzące z ekologicznych obszarów, porośniętych pięknymi i zdrowymi krzewami kawowca. Nigdzie nie używa się tyle pestycydów, co przy zwykłej uprawie kawy. W naszej ich nie znajdziesz! Ekologiczne ziarna, czysta natura – bez chemicznych dodatków i sztucznych nawozów. Dzięki temu, że wypalamy ją na miejscu, w małych porcjach, zawsze zachowuje swój wspaniały smak i aromat, a stopień wypalenia dobieramy indywidualnie – w zależności od jej gatunku i kraju pochodzenia. Wówczas w pełni możemy wykorzystać jej potencjał i uwolnić wszystkie nuty smakowo-zapachowe, drzemiące w każdym ziarenku. Wybierz swój ulubiony wariant, bądź eksperymentuj i mieszaj je ze sobą w dowolnych proporcjach. Stwórz własny, niepowtarzalny blend!

Kawa Meksykański Jaguar uprawiana jest w stanach Chiapas, Oaxaca i Veracruz, na wysokości ok. 1200-1500 m  n.p.m. Dzięki urodzajnym, wulkanicznym glebom i równomiernym deszczom kawowce na południu Meksyku mają zapewnione wspaniałe warunki do rozwoju. Kawa Meksykański Jaguar jest kwintesencją orzechowej przyjemności, silnie akcentuje orzecha laskowego oraz wspaniale równoważy słodycz czekolady, karmelu i toffi. Dodatkowo posiada pobudzające tony cytrusów i jabłek, a nawet lekkiej pikanterii cynamonu. Nad filiżanką unosi się zapach kwiatów i przypraw. Warto spróbować tej kawy zarówno w postaci espresso, cappuccino, jak i po turecku.

KAWA ZIARNISTA – smak i intensywny zapach zatrzymany na dłużej

Składniki: Ekologiczna kawa Arabica 100% – ZIARNISTA

Masa netto 200g, 1kg.

Kraj pochodzenia: MEKSYK

Cena: 21zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny

Pierwsze sadzonki kawowca pojawiły się w Meksyku pod koniec XVIII wieku - wraz z hiszpańskimi osadnikami - na dobre zadomowiły w tym kraju. Od tamtej pory kawa i jej uprawy stanowią część meksykańskiej kultury i gospodarki. Ze względu na klimat i ukształtowanie terenu, kawa w Meksyku występuje głównie w południowo-wschodniej części kraju. Plantacje są tu raczej małe, co sprzyja występowaniu kawy ekologicznej, a taką właśnie znajdziesz w Meksykańskim Jaguarze. Najchętniej uprawia się najszlachetniejszą z odmian, czyli Arabikę, nazywaną przez tubylczych plantatorów „alturą”, czyli „rosnącą na dużą wysokość”. Mniej więcej połowa zbiorów pozostaje w kraju, co pokazuje, jak bardzo Meksykanie polubili ten napój i nie tylko zajmują się uprawą ziaren, ale także na co dzień chętnie popijają przygotowany z nich napar . Najchętniej sięgają po cafe de olla, czyli kawę mocno słodzoną z dodatkiem cynamonu. Skosztuj smaku Meksyku i przygotuj Meksykańskiego Jaguara z cynamonem - niech rozpocznie się fiesta mexicana!

cafe de olla
Kawowe ciasteczka

Kawowe ciasteczka od kuchnia i podroze.blogspot.com

Zapraszam Was dzisiaj na coś pysznego. Taki mały słodki deserek - kawowe ciasteczka. A do ciasteczek polecam ekologiczną kawę arabica z Brazylii, która charakteryzuje się...
Jak parzyć kawę w kawiarce ciśnieniowej

Jak parzyć kawę w kawiarce ciśnieniowej? – napiecyku.pl

Od wielu lat pijemy kawę z kawiarki ciśnieniowej. Oparłam się modzie na kosmicznie drogie ekspresy kolbowe, które dodatkowo zabierają sporo miejsca w kuchni, a...
Ziarna kawy EcoBlik

Jak wygląda uprawa kawy w Peru, Meksyku, Brazylii, Etiopii i Indonezji?

Krótki kawowy przewodnik po krajach, z których pochodzą Peruwiański Flaming, Meksykański Jaguar, Brazylijska Sowa, Etiopski Lis i Indonezyjska Żaba! Peru Peru to zdecydowanie jeden z największych...
Kawa ekologiczna czym różni się od tej zwyczajnej

Kawa ekologiczna – czym różni się od tej zwyczajnej?

O popularności kawy świadczą statystyki i nasze przyzwyczajenia. Stała się symbolem gościnności, spotkań z przyjaciółmi i biznesowymi partnerami. Kiedy kogoś zapraszamy, mówimy „wpadnij do...
Kawowy fast food

Kawowy fast food, czyli o kawie w wersji instant

Dla wielu kawoszy z prawdziwego zdarzenia, znających się na uprawie ziaren, ich pochodzeniu i procesie produkcji, rozpuszczalna ich wersja w ogóle nie powinna nazywać...
Ekologiczna kawa EcoBlik

Dobra kawa – jak ją rozpoznać?

Dla wielu poranne parzenie oraz picie kawy stanowi prawdziwy rytuał, a niekiedy nawet - najprzyjemniejszą część dnia. Nastawiamy czajnik albo włączamy ekspres i już...