Strona główna Kawa Ziarnista Etiopski Lis Kawa Ekologiczna

Etiopski Lis Kawa Ekologiczna

Etiopia mapa

Kawa ekologiczna ziarnista ETIOPSKI LIS

Każda Nasza kawa zawiera ręcznie zbierane ziarna, pochodzące z ekologicznych obszarów, porośniętych pięknymi i zdrowymi krzewami kawowca. Nigdzie nie używa się tyle pestycydów, co przy zwykłej uprawie kawy. W naszej ich nie znajdziesz! Ekologiczne ziarna, czysta natura – bez chemicznych dodatków i sztucznych nawozów. Dzięki temu, że wypalamy ją na miejscu, w małych porcjach, zawsze zachowuje swój wspaniały smak i aromat, a stopień wypalenia dobieramy indywidualnie – w zależności od jej gatunku i kraju pochodzenia. Wówczas w pełni możemy wykorzystać jej potencjał i uwolnić wszystkie nuty smakowo-zapachowe, drzemiące w każdym ziarenku. Wybierz swój ulubiony wariant, bądź eksperymentuj i mieszaj je ze sobą w dowolnych proporcjach. Stwórz własny, niepowtarzalny blend!

Kawa Etiopski Lis uprawiana jest w regionie Yirgacheffe. To idealny teren do produkcji kawy, niezwykle żyzny a przy tym dość wysoki. Kawowce rosną tutaj na wysokości 1700-2200 m n.p.m. Kawa Etiopski Lis charakteryzuje się intensywnym aromatem i złożonym smakiem, któremu trudno się oprzeć. W początkowym etapie degustacji wyczuwalne są nutki bergamotek, mandarynek i cytryn, by następnie ustąpić miejsca słodszym owocom. Po chwili orzeźwienia nasila się czekoladowa zakończenie. Kawa Etiopski Lis przyciąga wyraźną kwasowością, średnim body oraz bogatym aromatem. Polecana do spożycia na ciepło oraz mrożona.

KAWA ZIARNISTA – smak i intensywny zapach zatrzymany na dłużej

Składniki: Ekologiczna kawa Arabica 100% – ZIARNISTA

Masa netto 200g, 1kg.

Kraj pochodzenia: ETIOPIA

Cena: 24zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny

Kawa w Etiopii to część życia. To właśnie stąd pochodzi pierwsza znana legenda o kawie i jej pobudzających właściwościach. Co więcej, przy uprawie drzewek kawowych zatrudnionych jest 25% obywateli tego kraju. Kawa to więc dobro narodowe, dlatego też powstało na jej temat wiele opowieści, rytuałów i obyczajów. Uważa się na przykład, iż podczas spotkania w dobrym tonie jest wypicie minimum trzech filiżanek kawy, a jej parzenie jest przywilejem przypisanym wyłącznie kobietom. Ponadto, nawet jeśli nie przepada się za tym napojem, nie powinno się odmawiać takiego poczęstunku, gdyż może to zostać źle odebrane przez gospodarza. Co ciekawe, kawa w wydaniu etiopskim różni się znacząco od tej znanej nam na co dzień. Raczej nie używa się do niej cukru, ale soli (!) lub podaje się z masłem i ostrymi przyprawami. Jeśli jednak ktoś przyzwyczajony jest do kawy w słodkim wydaniu, może skosztować naparu z miodem i korzennymi dodatkami. Skosztuj Etiopskiego Lisa, poczuj ciepło afrykańskiego słońca i tamtejszej gościnności!

Etiopia
Etiopia owoce kawy
Kawowe ciasteczka

Kawowe ciasteczka od kuchnia i podroze.blogspot.com

Zapraszam Was dzisiaj na coś pysznego. Taki mały słodki deserek - kawowe ciasteczka. A do ciasteczek polecam ekologiczną kawę arabica z Brazylii, która charakteryzuje się...
Jak parzyć kawę w kawiarce ciśnieniowej

Jak parzyć kawę w kawiarce ciśnieniowej? – napiecyku.pl

Od wielu lat pijemy kawę z kawiarki ciśnieniowej. Oparłam się modzie na kosmicznie drogie ekspresy kolbowe, które dodatkowo zabierają sporo miejsca w kuchni, a...
Ziarna kawy EcoBlik

Jak wygląda uprawa kawy w Peru, Meksyku, Brazylii, Etiopii i Indonezji?

Krótki kawowy przewodnik po krajach, z których pochodzą Peruwiański Flaming, Meksykański Jaguar, Brazylijska Sowa, Etiopski Lis i Indonezyjska Żaba! Peru Peru to zdecydowanie jeden z największych...
Kawa ekologiczna czym różni się od tej zwyczajnej

Kawa ekologiczna – czym różni się od tej zwyczajnej?

O popularności kawy świadczą statystyki i nasze przyzwyczajenia. Stała się symbolem gościnności, spotkań z przyjaciółmi i biznesowymi partnerami. Kiedy kogoś zapraszamy, mówimy „wpadnij do...
Kawowy fast food

Kawowy fast food, czyli o kawie w wersji instant

Dla wielu kawoszy z prawdziwego zdarzenia, znających się na uprawie ziaren, ich pochodzeniu i procesie produkcji, rozpuszczalna ich wersja w ogóle nie powinna nazywać...
Ekologiczna kawa EcoBlik

Dobra kawa – jak ją rozpoznać?

Dla wielu poranne parzenie oraz picie kawy stanowi prawdziwy rytuał, a niekiedy nawet - najprzyjemniejszą część dnia. Nastawiamy czajnik albo włączamy ekspres i już...