Etiopski Lis Kawa Ekologiczna

 

Kawa ekologiczna ziarnista ETIOPSKI LIS

Każda Nasza kawa zawiera ręcznie zbierane ziarna, pochodzące z ekologicznych obszarów, porośniętych pięknymi i zdrowymi krzewami kawowca. Nigdzie nie używa się tyle pestycydów, co przy zwykłej uprawie kawy. W naszej ich nie znajdziesz! Ekologiczne ziarna, czysta natura – bez chemicznych dodatków i sztucznych nawozów. Dzięki temu, że wypalamy ją na miejscu, w małych porcjach, zawsze zachowuje swój wspaniały smak i aromat, a stopień wypalenia dobieramy indywidualnie – w zależności od jej gatunku i kraju pochodzenia. Wówczas w pełni możemy wykorzystać jej potencjał i uwolnić wszystkie nuty smakowo-zapachowe, drzemiące w każdym ziarenku. Wybierz swój ulubiony wariant, bądź eksperymentuj i mieszaj je ze sobą w dowolnych proporcjach. Stwórz własny, niepowtarzalny blend!

Kawa Etiopski Lis uprawiana jest w regionie Yirgacheffe. To idealny teren do produkcji kawy, niezwykle żyzny a przy tym dość wysoki. Kawowce rosną tutaj na wysokości 1700-2200 m n.p.m. Kawa Etiopski Lis charakteryzuje się intensywnym aromatem i złożonym smakiem, któremu trudno się oprzeć. W początkowym etapie degustacji wyczuwalne są nutki bergamotek, mandarynek i cytryn, by następnie ustąpić miejsca słodszym owocom. Po chwili orzeźwienia nasila się czekoladowa zakończenie. Kawa Etiopski Lis przyciąga wyraźną kwasowością, średnim body oraz bogatym aromatem. Polecana do spożycia na ciepło oraz mrożona.

KAWA ZIARNISTA – smak i intensywny zapach zatrzymany na dłużej

Składniki: Ekologiczna palona kawa Arabica 100% – ZIARNISTA

Masa netto 200g, 1kg.

rolnictwo spoza UE

Kraj pochodzenia: ETIOPIA

Cena: 24zł

Zobacz w sklepie

 

 

Kawa w Etiopii to część życia. To właśnie stąd pochodzi pierwsza znana legenda o kawie i jej pobudzających właściwościach. Co więcej, przy uprawie drzewek kawowych zatrudnionych jest 25% obywateli tego kraju. Kawa to więc dobro narodowe, dlatego też powstało na jej temat wiele opowieści, rytuałów i obyczajów. Uważa się na przykład, iż podczas spotkania w dobrym tonie jest wypicie minimum trzech filiżanek kawy, a jej parzenie jest przywilejem przypisanym wyłącznie kobietom. Ponadto, nawet jeśli nie przepada się za tym napojem, nie powinno się odmawiać takiego poczęstunku, gdyż może to zostać źle odebrane przez gospodarza. Co ciekawe, kawa w wydaniu etiopskim różni się znacząco od tej znanej nam na co dzień. Raczej nie używa się do niej cukru, ale soli (!) lub podaje się z masłem i ostrymi przyprawami. Jeśli jednak ktoś przyzwyczajony jest do kawy w słodkim wydaniu, może skosztować naparu z miodem i korzennymi dodatkami. Skosztuj Etiopskiego Lisa, poczuj ciepło afrykańskiego słońca i tamtejszej gościnności!