Ostropest plamisty >> Dowiedz się więcej

Ostropest plamiasty, często mylony ze względu na łudząco podobny wygląd z ostem, to roślina pierwotnie występująca na terenach śródziemnomorskich. Z czasem, rozprzestrzeniła się na pozostałe kraje Europy oraz na inne kontynenty, w tym Amerykę i Australię. W Polsce ostropest jest rośliną uprawną, hodowaną ze względu na właściwości lecznicze, ale można spotkać również dziko rosnące skupiska. Ostropest zawiera flawonoidy, garbniki, sole mineralne, olej z kwasem linolowym, witaminę C oraz salimarynę, której zawdzięcza część swojego prozdrowotnego działania.

Ostropest plamisty
Ostropest plamisty

O ostropeście plamiastym mówi się, że jest doskonałym środkiem na odtrucie organizmu. Rzeczywiście, dzięki substancjom, które zawiera, reguluje pracę wątroby, pomaga ją odciążyć i dobrze radzi sobie z regeneracją tego gruczołu po zatruciach i uszkodzeniach. Powinien być stosowany przez osoby cierpiące na schorzenia wątroby spowodowane alkoholizmem. Ponadto, przeciwdziała skutkom ubocznym antybiotykoterapii.

Przewlekły ból głowy to współcześnie częste zjawisko i warto mu zapobiegać lub radzić sobie z nim przy pomocy naturalnych i bezpiecznych środków, a do takich należy właśnie ostropest plamiasty. Roślina łagodzi bóle głowy, migreny oraz jest pomocna w przypadkach chorób morskich i lokomocyjnych.

Ostropest plamiasty ma co prawda szerokie i ważne działanie lecznicze, jednak nie można zapomnieć o jego dobroczynnym wpływie na urodę. Kosmetyki z dodatkiem ostropestu, a zwłaszcza zawartego w nim kwasu linolowego, doskonale nawilżają cerę oraz rozjaśniają jej koloryt. Są więc polecane osobom z przebarwieniami oraz kobietom dojrzałym, którym zależy na przywróceniu nawilżenia i elastyczności skórze. Dodatkowo, olej uzyskiwany z ostropestu ma działanie regenerujące, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne.