Zimowe napary ziołowe? Dla każdego coś pysznego!

Sezon chłodnych dni, a co za tym idzie – pora na gorącą herbatę – już w pełni. Co pić, by cieszyć się nieugiętą odpornością i dobrym samopoczuciem – nawet w szare, zimowe popołudnia? Świetnym i smakowitym rozwiązaniem są mieszanki ziołowe. Suszone listki, kwiaty i owoce, przygotowane w odpowiednich proporcjach, nie tylko poprawią samopoczucie, ale również doskonale rozgrzeją. Jak je przyrządzić, by uciec przed rutyną i które wybrać, by cieszyć się każdym, nawet tym pochmurnym dniem?

Ambrozja Antyprzeziębieniowa
Ambrozja Antyprzeziębieniowa

Na początek – rozgrzewka!

Rozgrzany od wewnątrz organizm o wiele lepiej radzi sobie z niesprzyjającą aurą i jest znacznie bardziej odporny na wszelkie niedogodności – w tym – te pogodowe. Zimno, dostarczane także w postaci chłodnych dań i napojów, osłabia układ odpornościowy, przez co jest pośrednią przyczyną wszelkich infekcji. Istnieje jednak kilka skutecznych sposobów, aby ustrzec się przed zimową falą zachorowań. Obok ciepłego, gotowanego jedzenia – im częściej zastąpi ono zwykłe kanapki i sałatki – tym lepiej, doskonale sprawdzi się herbatka z suszonych owoców jarzębiny, kwiatu lipy i bzu czarnego. Nie dość, że dostarczy imponującą dawkę witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne, to skutecznie wzmocni cały organizm. Taka mieszanka świetnie komponuje się z dodatkiem ziela macierzanki oraz cząbru, które silnie rozgrzeją, wspólnie pomagając w zapobieganiu przeziębieniom.

Herbata Magnacka
Herbata Magnacka EcoBlik

Magnackie samopoczucie

Kiedy dopada nas negatywny wpływ ponurej aury zachmurzonego poranka, warto sięgnąć po napar, który z jednej strony doda nam energii na start, a z drugiej – poprawi nastrój i pozwoli na chwilę odprężenia – zarówno rano, jak i w trakcie najbardziej zabieganego dnia. Genialną propozycję stanowimieszanka listków melisy, dziurawca i nawłoci. Do tego kwiat rumianku i owoce głogu – i herbata na dobre samopoczucie gotowa! Taki zestaw nie tylko umili każdą chwilę relaksu swoją wyjątkową kompozycją smaków i pięknym aromatem, ale też ukoi niespokojne myśli i wzmocni organizm. Podobny napar popijano niegdyś na dworach magnackich – niech więc dzisiaj będzie on codzienną, małą dawką luksusu. Przygotowany z łyżeczką miodu lub odrobiną domowego syropu z malin smakuje wyśmienicie.

Eko Kurdybanek EcoBlik
Kurdybanek EcoBlik

Krzepiący kurdybanek

Wyjątkowo cenny dla organizmu jest także kurdybanek. Zwiększa on liczbę leukocytów, czyli białych krwinek, których zadaniem jest ochrona organizmu przez wirusami i bakteriami. Dzięki temu, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga zwalczać choroby wirusowe i wszelkie infekcje. Napar jest bardzo łatwy w przygotowaniu – wystarczy łyżeczkę ziela kurdybanku zalać wrzątkiem – tak jak zwykłą herbatę i odczekać kilka minut. Świetnie komponuje się ze syropem z czarnej porzeczki lub wiśni oraz odrobiną miodu.

Idealne połączenie

Napary ziołowe charakteryzują się wyjątkowym aromatem i ciekawym smakiem. Ogrom wiedzy z dziedziny ziołolecznictwa niestety przez lata przyćmiewał bogactwo smaku ziołowych herbatek i skupiał uwagę wyłącznie na ich właściwościach leczniczych. Dziś na szczęście, mieszanki te słusznie zaczynają być postrzegane, jako idealne połączenie naturalnego, wyjątkowego smaku z nieprzebraną skarbnicą zdrowia. Z tego względu, zaparzone listki i kwiaty ziół – najchętniej i najlepiej przyswajane przez organizm, jeśli dodatkowo pochodzą z naszej szerokości geograficznej – cieszą się coraz większą popularnością. Tym razem, już nie tylko wśród schorowanych starszych osób, ale pośród wielbicieli w każdym wieku – prawdziwych koneserów smaku. Co więcej, włączenie do swoich codziennych nawyków popijania trzech różnych mieszanek ziołowych, pozwoli na zachowanie równowagi w całym organizmie – nie tylko zimą, ale przez cały rok. Wystarczy jedynie zadbać, by serwowana herbata pochodziła ze sprawdzonych upraw – najlepiej tych ekologicznych. Daje nam to pewność najzdrowszych i najskuteczniej działających składników. Coraz łatwiej dostępne nie tylko w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością, ale nawet na półkach w osiedlowych delikatesach, czy supermarketach, bogate w dobroczynne wartości, z pewnością będą zasłużonym hitem niejednego sezonu!

Tekst przygotowany dla portalu

ulica_ekologiczna