Makaronowa zapiekanka z pieczarkami od cosmetic addiction .blogspot.com

Rzadko na bloga wrzucam jakieś przepisy. Już kilka razy myślałam nad tym, aby robić to systematycznie, ale niestety nie jestem do tego stworzona. Po pierwsze będą u babci rzadko sama coś robię, zwykle przychodzę ‚na gotowe’, a po drugie fotografowanie jedzenia idzie mi średnio, nie wspomnę o robieniu zdjęć w trakcie przygotowywania. Czasami możecie się jednak spodziewać sprawdzonego przeze mnie dania:)
Dzisiaj wrzucam kolejny banalny przepis.
To danie gości u nas już dobrych kilka lat, jest jednym z szybszych i każdemu zawsze smakuje. Nie da się go zepsuć:)

Składniki:

  • makaron rurki lub świderki
  • domowy sos pomidorowy, najlepiej z dodatkiem ziół
  • 0.5kg pieczarek
  • 20 dag startego sera żółtego
  • ok.  20-30 dag szynki lub innej chudej wędliny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Pieczarki kroimy i podsmażamy, gotujemy makaron, a szynkę(najlepiej w plasterkach kroimy w kostki). Wszystko przesypujemy do naczynia żaroodpornego i mieszamy. Dodajemy sos i ponownie mieszamy. Całość posypujemy startym serem (nie polecam Gouda, bo wtapia się i nie pozostaje po nim ślad). U nas sera jest zawsze dużo, bo wręcz go uwielbiamy, zwłaszcza, kiedy się przypiecze.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagzranego na 180 stopni na ok 40 minut (do momentu roztopienia sera).
Do zapiekanki najczęściej dodajemy bazylię i oregano. Polecam wypróbować też rozmaryn. U mnie tym razem od EcoBlik

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

rozmaryn i lawenda EcoBlik
rozmaryn i lawenda EcoBlik
Firma Eco Blik oferuje szeroką gamę ekologicznych przypraw ja skusiałam się na dodanie do mojego koktajlu lawendy. Połączenie mandarynek, pomarańczy i grejfruta z nutą lawendową wyszło całkiem ciekawie.

pomarańcze i lawenda

koktajl z pomarańczy

 

Zobaczcie, jak ładnie zostały zapakowane.

lawenda

rozmaryn

lawenda i rozmaryn

Pozostaje mi tylko życzyć smacznego 🙂

O autorce wpisu:

Cosmetic-addiction

http://cosmetic-addiction.blogspot.com/

cosmetic addiction
cosmetic addiction