Kuskus orkiszowy z warzywami od napiecyku.pl

Taką sałatkę na ciepło, często robię, kiedy chcę się pozbyć resztek z lodówki lub zamrażarki.  Kuskus nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go gorącą wodą lub bulionem i odczekać kilka minut. Do kuskusu, dodaję podduszone lub gotowane na parze warzywa.
Zachęcam do wypróbowania ekologicznego kuskusu z orkiszu, pachnie i smakuje orzechowo, jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków, makaronu, czy ryżu. Szybki i zdrowy obiad, gotowy w 20 minut 🙂

dsc_1509

Składniki / 3 osoby
  • 1 szkl. ekologicznego kuskusu z orkiszu od EkoBlik
  • 2 szkl. zamrożonego lub świeżego bobu
  • 2 szklanki obranych i grubo posiekanych pieczarek
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 18 g dobrego wędzonego boczku drobno pokrojonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta suszonego tymianku i rozmarynu od ekoblik
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
  • sól i pieprz
Kuskus dokładnie płukam na sitku, dodaję szklankę wody o temp. 100 stopni i łyżkę oliwy. Mieszam i odstawiam pod przykryciem, do napęcznienia.
Bób gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam i odstawiam do przestudzenia.
Cebulkę daję na rozgrzaną oliwę, dodaję boczek, wszystko mieszam i smażę, do czasu, aż boczek się przyrumieni. Do cebuli i boczku , dodaję pieczarki, wszystko smażę kilka minut, doprawiam do smaku i odstawiam.
Do spulchnionego kuskusu, dodaję boczek z pieczarkami i obrany bób. Całość delikatnie mieszam i porcjuję. Na talerzu, potrawę posypuję posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂

dsc_1559

dsc_1502

 

O autorce wpisu:

Na piecyku blog

http://napiecyku.pl/

Na piecyku

Kuchnia jest dla mnie jak laboratorium, w którym łączę różne smaki. Wprowadzam nowe składniki, odkrywam smaki dawno zapomnianych zbóż. Na przykład orzechowy smak mąki orkiszowej podbił serca mojej rodziny. Blog daje mi możliwość łączenia dwóch pasji – gotowania i fotografowania.

PODZIEL SIĘ