Koper włoski >> Dowiedz się więcej

Koper włoski, nazywany również fenkułem, należy do rodziny selerowatych i dziko występuje na obszarze śródziemnomorskim oraz w Iranie, Pakistanie i Afganistanie. Z tamtych terenów został zawleczony na inne kontynenty i dzisiaj jest szeroko uprawiany, głównie ze względu na swoje walory kulinarne. Owoc kopru włoskiego ma jednak również szerokie właściwości lecznicze, które zauważyli już Starożytni Rzymianie i Chińczycy.

Owoc fenkułu słynie ze swoich właściwości wiatropędnych. Niewątpliwie może być stosowany właśnie w problemach gastrycznych i trudnościach z prawidłowym trawieniem. Pobudza perystaltykę jelit oraz zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Pomoże także na uczucie przejedzenia. Co najważniejsze, napar przyrządzony na bazie kopru włoskiego, ze względu na działanie rozkurczowe, może być podawany dzieciom, kiedy męczą je kolki i bóle brzucha.

Owoc kopru włoskiego to dobry środek wykrztuśny. Pobudza wydzielanie śluzu w górnych drogach oddechowych, dlatego może być stosowanych w przypadkach nieżytów.

Koper włoski
Owoce kopru włoskiego

Koper włoski jest jedną z najdłużej znanych roślin leczniczych. Może być stosowany zarówno jako zioło, ale także jako wspaniała przyprawa w kuchni. Dzięki temu nie tylko wspomoże procesy trawienne, ale przy okazji nada potrawom niezwykłego smaku i aromatu. Obok rumianku, jest podstawowym ziołem stosowanym u niemowląt.

– zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego

– jest skutecznym środkiem wiatropędnym

– łagodzi wzdęcia

– przywraca prawidłowe czynności trawienne – szczególnie u dzieci i osób starszych

– polecany przy zaparciach

Ponadto:

– wzmaga wydzielanie śluzu w gardle, krtani i tchawicy, ułatwia więc odkrztuszanie

– pobudza gruczoły mleczne, wspomagając prawidłową laktację

– działa kojąco i delikatnie uspokajająco

– polecany dla osób o silnie wychłodzonym organizmie

– w formie okładów, łagodzi stany zapalne oczu

– przez niektórych uważany za afrodyzjak


koper włoski ecoblik
reklama