Kawa ekologiczna – czym różni się od tej zwyczajnej?

O popularności kawy świadczą statystyki i nasze przyzwyczajenia. Stała się symbolem gościnności, spotkań z przyjaciółmi i biznesowymi partnerami. Kiedy kogoś zapraszamy, mówimy „wpadnij do mnie na kawę” i często nie wyobrażamy sobie popołudniowego deseru bez kilku łyków czarnego naparu. I choć w Polsce kultura picia kawy nie jest jeszcze tak rozwinięta, jak chociażby we Włoszech, to jednak stajemy się coraz bardziej świadomymi kawoszami.  Chcemy sięgać po ziarna najlepszej jakości, wytworzone w najstaranniejszy sposób. Z tego względu coraz częściej wybieramy kawę ekologiczną. Jakie są jej największe zalety i dlaczego jest zdrowsza od zwykłych ziaren kawowca?

Czym jest kawa ekologiczna?

Zanim kawa trafi o poranku do naszej filiżanki, abyśmy mogli się nią delektować i zachwycać wyśmienitym smakiem i zapachem świeżo zaparzonej małej czarnej, ziarna kawowca muszą przebyć bardzo długą drogę.

Wszystko zaczyna się na plantacjach, zlokalizowanych w tak zwanym Pasie Kawowym. Obejmuje on niektóre kraje Centralnej Afryki, Ameryki Łacińskiej, Ameryki Południowej oraz Azji i Oceanii.

To właśnie od rodzaju plantacji zależy, czy kawa jest ekologiczna. Certyfikat eko przyznaje się wyłącznie tym uprawom, które nie stosują nawozów sztucznych, ani pestycydów. Dzięki temu, kawa nie będzie posiadała szkodliwych chemicznych substancji – tak szkodliwych dla naszego organizmu.

To niezwykle ważna informacja – zwłaszcza dla alergików i osób szczególnie narażonych na schorzenia skórne. Dodatkowo, na takich ekologicznych polach uprawy najczęściej stosuje się mniej zmechanizowane formy zbierania nasion. Bardzo często krzewy rosną wysoko w górach, gdzie maszyny – ze względu na nieregularność terenu – nie mają możliwości wjazdu, a zbioru dokonuje się ręcznie. Takie tradycyjne – ręczne zbieranie opiera się na selekcji owoców. Zbieracze  wybierają wyłącznie dojrzałe okazy, a przy tym nie niszczą krzaczków kawowca. Z pewnością jest to najwolniejsza i najmniej wydajna metoda, ale za to dostarczająca kawę najzdrowszą i najwyższej jakości.

Przewaga nad innymi

Kawa organiczna przede wszystkim nie zawiera szkodliwych substancji. Nie dostarczamy sobie niezdrowych pierwiastków chemicznych – możemy delektować się czystym smakiem kawy. Jest to niezwykle istotne dla osób dbających o zdrowie i budujących swój jadłospis wyłącznie na ekologicznych produktach. Pijąc kawę ekologiczną, nie niszczą efektów swojej pracy – wciąż utrzymują organizmu w zdrowiu i z dala od pestycydów.

Co więcej, plantacje otrzymujące organiczny certyfikat, nie tylko dostarczają ekologiczne ziarna kawy, ale dbają również o ekosystem i glebę. Dzięki niestosowaniu sztucznych nawozów i chemicznych substancji ochrony roślin, na ekologicznych polach upraw żyją naturalnie występujące mikroorganizmy – co jednocześnie przekłada się na smak i znakomity aromat takiej kawy. Nie dochodzi także do skażenia gleby.

Należy również pamiętać, że kawa ekologiczna w zdecydowanej większości powstaje z gatunku Arabica, który posiada delikatny, lekko czekoladowy smak – uznawany za zdrowszy i bardziej szlachetny od popularnej Robusty – chętnie wykorzystywanej do produkcji niskiej klasy kaw rozpuszczalnych, o których szkodliwości przeczytasz tutaj.

Eko a fair trade

W związku z rozmieszczeniem plantacji kaw w krajach, gdzie często gospodarka jest niewydolna, a społeczeństwa ubogie, zdarza się, iż pola upraw zostają objęte społecznym ruchem fair trade.

Sprawiedliwy handel to zbiorcza nazwa dla szeregu podejmowanych działań, które mają ochronić producentów oraz pracowników przed nieuczciwym wyzyskiwaniem i zaniżonymi cenami kawy. Fair trade stara się, aby uczciwy handel stał się dla kraju motorem rozwoju ekonomicznego, społecznego oraz kulturalnego. I choć ruch ten niejednokrotnie wyraża troskę o środowisko, prosząc producentów o ograniczenie stosowania chemicznych substancji, to jednak nie należy mylić go z ekologiczną formą uprawy, o czym więcej pisaliśmy tutaj.

Z tego też powodu, powinniśmy umieć rozróżniać certyfikaty fair trade od certyfikatów ekologicznych, ponieważ tylko te drugie gwarantują, że kawa będzie eko.

Tylko najlepsza kawa

Mimo, że do skandynawskiego spożycia kawy – najwyższego w Europie – sporo nam jeszcze brakuje, to dbajmy o to, co pijemy. Skoro kawa tak często towarzyszy nam każdego dnia, wybierajmy tylko tą o najszlachetniejszym smaku, najwyższej jakości oraz najlepszą dla naszego zdrowia. A taka właśnie jest kawa ekologiczna.

 

PODZIEL SIĘ