Kasza jaglana – jedz na zdrowie!

Nazywana jest królową kasz. Kasza jaglana, bo o niej mowa, znowu wraca do łask. Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Co dobrego może zdziałać kasza jaglana w naszym organizmie i kto powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?

Kasza jaglana 

Kasza jaglana jest znana jako jeden z najstarszych składników pokarmowych, pochodzi bowiem z łuskanych ziaren prosa, najstarszej rośliny uprawnej. W pierwszej połowie ubiegłego stulecia kaszę jaglaną nazywano „polskim ryżem”, ponieważ była powszechnie dostępna i dostarczała duże ilości energii i wartości odżywczych. Współcześnie, walory tego zboża docenili wegetarianie oraz zwolennicy zdrowego trybu życia.

Co dobrego może zdziałać kasza jaglana?

Spośród znanych nam rodzajów kasz, jako jedyna ma właściwości odkwaszające organizm. Dlaczego to takie ważne? Nasz organizm do poprawnego funkcjonowania wymaga utrzymania stałego poziomu pH (który jest zróżnicowany w zależności od poszczególnych organów). W przypadku dużego spożycia pokarmów o odczynie kwaśnym np. napojów smakowych, kawy, wina, posiłków „z proszku” odczyn w organizmie staje się bardziej kwasowy. W skrajnych przypadkach towarzyszyć może temu zgaga. Kasza jaglana pomaga zredukować zakwaszenie w organizmie i przywrócić mu równowagę. Co ważne, szczególnie w nadchodzące jesienne dni – działa rozgrzewająco. Oprócz tego, usuwa wilgoć z organizmu i działa antywirusowo, dlatego zalecana jest szczególnie przy przeziębieniach i zapaleniach górnych dróg oddechowych. Delikatna w smaku i najbardziej lekkostrawna ze wszystkich zbóż, poprawia przemianę materii, działa oczyszczająco i reguluje poziom cholesterolu. Dba o zdrowie nie tylko ciała, ale także ducha – sprzyja wydzielaniu serotoniny – hormonu szczęścia zapobiegając spadkom samopoczucia.

Kasza jaglana nie zawiera alergenów i jest wolna od glutenu, stąd też osoby cierpiące na celiakię często włączają ją do swojego menu. Warto stosować ją jako wysokowartościowy zamiennik dla innych rodzajów kasz, ziemniaków, makaronu czy ryżu. Zawiera także dużą ilość białka (ok.10 proc.) oraz wiele związków wspomagających poprawne funkcjonowanie całego organizmu. Jedną z tych cennych wartości jest krzemionka, obecna tylko w nielicznych produktach spożywczych. Warto zwrócić uwagę na ten składnik zwłaszcza teraz, kiedy mała ilość promieni słonecznych wpływa na słabszy wygląd skóry i włosów.

Kasza jaglana – co zawiera i jak pomaga?

krzemionka – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego, zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci
lecytyna – poprawia pamięć i koncentrację

antyoksydanty – opóźniają procesy starzenia oraz zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych

witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) – wpływają na ogólne zdrowie organizmu

witamina E – wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni czerwone płytki krwi

Kasza jaglana ze względu na stosunkowo dużą, w porównaniu z innymi produktami zbożowymi, zawartość tłuszczu (ok. 3%) bardzo szybko jełczeje. Dlatego przy zakupie warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Czas potrzebny na transport oraz substancje chemiczne, podtrzymujące jej trwałość na pewno nie wpływają korzystnie na jakość i walory smakowe. W przypadku produktów od polskich dostawców, krótki czas spędzony „w drodze” gwarantuje, że bogate walory odżywcze i delikatny smak zostaną w pełni zachowane. „Kasza jaglana pochodząca z naturalnych upraw ma delikatny smak, szybko się gotuje, a jej przygotowanie jest bardzo proste” – przyzaje Michał Korżawski, producent kaszy jaglanej oraz herbat ziołowych. Należy również zwrócić uwagę na ekologiczny certyfikat – taka kasza będzie pozbawiona goryczki, szybciej się ugotuje i pozwoli cieszyć się delikatniejszym smakiem.

Nadchodzący sezon jesienno-zimowy niesie ze sobą duże ryzyko wychłodzenia organizmu i spadku odporności. Warto zatem w tym czasie, zwrócić uwagę na spożywanie większej ilości ciepłych posiłków. Kasza jaglana świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Poniżej jedna z propozycji.

Ratatouille ze świeżym tymiankiem (Porcja dla dwóch osób)

Ratatouille

Potrzebujesz:

*pół bakłażana
*pół żółtej cukinii
*6 ząbków czosnku
*garść świeżego tymianku
*100 ml białego wytrawnego wina
*kilka cebulek dymek
*6 łyżek kaszy jaglanej
*pół zielonej cukinii
*3 duże pieczarki
*100 ml wody
*1 łyżeczka oliwy
*sól i pieprz

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie według przepisu podstawowego. Patelnię posmaruj oliwą i podsmaż na niej bakłażana i kabaczki pokrojone w kostkę. Dodaj pokrojne w ćwiartki pieczarki, posiekane ząbki czosnku, pieprz i sól. Gdy warzywa się podduszą, zalej je winem i poczekaj chwilę, aż alkohol się wygotuje. Następnie dolej wodę i posiekany tymianek, duś na małym ogniu. Kiedy prawie cały sos odparuje, delikatnie wymieszaj wszystko z kaszą i udekoruj kilkoma gałązkami świeżego tymianku.

Smacznego!

Tekst przygotowany dla portalu

ekologiapl