Zakwas z buraka od kulinarne zapiski olki.blogspot.com

Witajcie 馃檪 dzisiaj prosty przepis na znany wszystkim zakwas buraczany, niezb臋dny sk艂adnik wigilijnego barszczu. Wszyscy go znaj膮 ale pewnie nie wszyscy robi膮 sami a warto i to wcale nie tylko na 艢wi臋ta bowiem taki kwas z burak贸w jest bardzo zdrowy i mo偶emy go pi膰 przez ca艂y okres jesienno – zimowy, po 1 szklance dziennie – na zdrowie 馃槈

ZAKWAS Z BURAK脫W

ZAKWAS Z BURAK脫W聽
NA BARSZCZ I DO PICIA聽

1 kg niedu偶ych burak贸w聽– najlepiej tych ekologicznych
1 艂y偶ka soli morskiej
4 li艣cie laurowe聽EcoBlik
5 sztuk ziela angielskiego聽EcoBlik
kilka ziarenek czarnego pieprzu聽EcoBlik
5 z膮bk贸w czosnku
ok. 2,5 – 3 litry przegotowanej, ciep艂ej wody

Opcjonalnie i do wyboru:
1/4 艂y偶eczki nasion kolendry
1/2 艂y偶eczki kopru w艂oskiego,
1/2 艂y偶eczki kminku,
sok z 1/2 cytryny,
2 plastry cebuli,
jab艂ko pokrojone w kostk臋,
kawa艂ek chrzanu,
kromka razowego chleba – tylko聽na zakwasie *

W zale偶no艣ci od w.w dodatk贸w za ka偶dym razem mo偶emy uzyska膰 nieco inny smak zakwasu, co ma szczeg贸lne znaczenie w przypadku, gdy b臋dziemy si臋 nim delektowa膰 codziennie, dla zdrowotno艣ci 馃槈

ZAKWAS Z BURAK脫W

Buraki obra膰 i pokroi膰 na ma艂e kawa艂ki.

Do wody doda膰 s贸l, wymiesza膰. Do sporego szklanego s艂oja lub naczynia glinianego w艂o偶y膰 pokrojone buraki, przyprawy, czosnek i ew. dodatki opcjonalne.
Je艣li u偶ywamy chleba to dajemy go na wierzch. Zala膰 wod膮 tak by ta przykry艂a nam zawarto艣膰 s艂oja. S艂贸j przykry膰 gaz膮 lub cienk膮 lnian膮 艣ciereczk膮 i odstawi膰 w ciep艂e miejsce na 4-5 dni.聽Normalnym zjawiskiem jest pojawienie si臋 na zakwasie „pianki”聽w dniu 2, 3 i nie jest konieczne jej usuwanie. Nie powinna si臋 natomiast pojawi膰 na zakwasie ple艣艅. Zakwas mieszamy codziennie drewnian膮 czyst膮 艂y偶k膮. Po 5 dniach zakwas powinien by膰 gotowy, ale mo偶na odstawi膰 go na kolejne 2-3 dni wtedy b臋dzie mocniejszy.
Gotowy kwas powinien by膰 klarowny i rubinowoczerwony.聽Zla膰 go do butelek, mo偶na przechwywa膰 w lod贸wce nawet przez miesi膮c.聽Buraki z kwasu buraczanego mo偶na zu偶y膰 np. do sa艂atek.

ZAKWAS Z BURAK脫W

* wa偶ne by dodawany chleb by艂 chlebem bez ulepszaczy tylko na zakwasie, je艣li nie mamy pewno艣ci czy taki posiadamy lepiej go nie dodawa膰 bo mo偶e nam zepsu膰 ca艂y zakwas. Bez dodatku chleba zakwas buraczany r贸wnie偶 si臋 uda.

Smacznego….

O autorce wpisu:

Kulinarne zapiski Olki

http://www.kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/

Przepisy kulinarne gromadz臋 od wczesnych lat szkolnych i od zawsze poci膮ga艂y mnie po艂膮czenia i聽 smaki nieoczywiste a za艂o偶enie bloga sta艂o si臋 niejako furtk膮 motywuj膮c膮 do eksperyment贸w w kuchni.聽聽Dz臋ki nim wiem m.in jak smakuje ciasto z topinamburem, lody lawendowe, d偶em truskawkowy z zielonym pieprzem, marynowane kwiaty bzu czarnego czy ciasteczka rumiankowe…. Ostatnio poznaje te偶 smaki dzikich jadalnych owoc贸w: czeremchy, czarnego bzu, rokitnika… kt贸re s膮 zdrowe i maj膮 bardzo fajny oryginalny smak.聽Zach臋cam do eksperyment贸w w kuchni, to niewielkie聽 ryzyko daje bowiem cz臋sto naprawd臋 pozytywnie zaskakuj膮ce efekty 馃檪聽M贸j blog b臋dzie si臋 r贸wnie偶 rozwija膰 w stron臋 czytelnik贸w kt贸rzy preferuj膮 bardziej聽 tradycyjne smaki.聽聽Zatem zapraszam wszystkich 馃檪聽 Olka.