Jaki wpływ na nasze zdrowie mają pestycydy i nawozy sztuczne?

    Nawozy sztuczne, zwane również mineralnymi, to substancje, których zadaniem jest ‘uzdatnienie’ i ‘wzbogacenie’ wyjałowionej gleby. To dostarczenie roślinom składników pokarmowych. Ich celem jest poprawienie wydajności danej uprawy. Ponieważ jednak jest to działanie wbrew naturze, taka gleba nie tylko nie wyda zdrowych i pełnowartościowych plonów, ale dodatkowo, stopniowo będzie podtruwać nasze organizmy chemią znajdującą się w nawozie, a co za tym idzie – także w wyhodowanej w ten sposób żywności.

     

    Dlaczego rolnicy decydują się na stosowanie nawozów sztucznych?

    Gleba to źródło pożywienia każdej rośliny. To właśnie stąd czerpie ona minerały potrzebne do prawidłowego wzrostu. Jednak w skutek masowej uprawy, przy nadwyrężonej eksploatacji gleby, traci ona swoje naturalne składniki odżywcze, a tym samym – przestaje być dobrym podłożem uprawy. Dlatego rolnicy tzw. konwencjonalni (produkujący żywność nieekologiczną) stosują nawozy, które sztucznie ponownie wzbogacają glebę w pożywne dla roślin minerały. Rośliny jednak wchłaniają maksymalną dawkę nawozów, a nie tylko tyle, ile potrzebują. Uprawiane więc wbrew zasadom natury, nie tylko nie będą w pełni wartościowe, ale co gorsza – zatruwają nasze organizmy sztucznymi związkami chemicznymi.

    Nawozy i pestycydy

    Najczęściej nawozy sztuczne tworzone są na bazie azotu i fosforu – najgroźniejsze i najbardziej szkodliwe, a także siarki, wapnia, czy potasu. Pestycydy to z kolei środki ochrony roślin. Stosuje się je, aby uchronić uprawy przed szkodnikami np. przeciwko grzybom, bakteriom, owadom, chwastom, gryzoniom, czy ślimakom. Należy jednak pamiętać, że tak jak niszczą one organizmy mniejsze, tak pomału niszczą nasz organizm – jeśli codziennie, po trochu dostarczamy mu chemię wraz z przyjmowanym jedzeniem.

    Nawozy sztuczne i minerały to poważna sprawa. Gdyby tak nie było, nie mielibyśmy tylu ustaw regulujących prawo i surowych obostrzeń ich stosowania. Są to bardzo ścisłe przepisy dotyczące m.in. ostrożności przy ich wykorzystywaniu, określające dawki i warunki przechowywania. Istnieją także konkretne regulacje odnośnie stosowania ich w pobliżu miejsc zamieszkania i instrukcje na temat ich używania między innymi podczas wiatru lub w przypadku ryzyka skażenia wody pitnej. Nie byłoby tych wszystkich środków ostrożności i regulacji, gdyby nawozy sztuczne i pestycydy nie były tak szkodliwe dla organizmu człowieka.

    Wpływ na zdrowie

    Przyjmowanie chemii z nawozów sztucznych i pestycydów ma zgubne skutki dla zdrowia. Dostarczane regularnie przez lata, wraz z przyjmowanym pożywieniem, gromadzą się w tkankach, zaburzają prawidłową pracę organizmu, odpowiedzialne są za wystąpienie licznych chorób cywilizacyjnych – w tym nowotworów.

    Największym zagrożeniem dla zdrowia człowieka są azotany znajdujące się w nawozach. To właśnie one spływają do wód powierzchniowych i znajdują się w pożywieniu ze względu na częste przenawożenie gleby. Azotany gromadzone są zwłaszcza przez nowalijki, a w naszym organizmie zmieniają się w szkodliwe azotyny. Te związki przyczyniają się do powstawania nowotworów jelita grubego i przełyku.

    Obecność pestycydów również niesie ze sobą wiele złego. Oprócz tego, że w dłuższej perspektywie powodują nowotwory oraz schorzenia neurologiczne, to na co dzień przyczyniają się do zatruć, problemów trawiennych, biegunek, wymiotów, bólów brzucha i głowy.

    Warto sięgać po produkty sprawdzone – z certyfikatem eko
    Warto sięgać po produkty sprawdzone – z certyfikatem eko

    Co w takim razie zrobić, aby być zdrowym?

    Uchronienie się przed skażoną żywnością nie jest proste. Najlepszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem jest zaopatrywanie się w jedzenie u ekologicznych dostawców, którzy sprzedają jedynie produkty z certyfikowanych gospodarstw. Dzięki temu mamy pewność, że nie używają w swoim gospodarstwie nawozów sztucznych, ani szkodliwych pestycydów. Stąd też bierze się powiedzenie, że inwestycja w ekologiczną żywność to inwestycja w nasze zdrowie. Są to pieniądze, które teraz wydamy na zdrowe jedzenie, które jest smaczniejsze i bardziej wartościowe. Dzięki temu nie tylko zmniejszamy ryzyko wystąpienia w przyszłości  chorób i konieczności częstych wizyt u lekarza, ale przede wszystkim – będziemy pełni energii, bardziej wydajni i kreatywni – lepiej przeżyjemy swoje życie!

    Przeczytaj jak stopniowo, małymi krokami wprowadzić żywność ekologiczną do swojego jadłospisu.

    PODZIEL SIĘ