Wpływ soli na zdrowie i funkcjonowanie organizmu

Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez soli. Słusznie, ponieważ rzeczywiście sód, czyli główny składnik soli, jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Należy jednak zachować umiar, gdyż jego nadmiar powoduje wiele uciążliwych dolegliwości i chorób cywilizacyjnych. Jaką więc rolę odgrywa w naszym organizmie i jak stosować go z umiarem i korzyścią dla zdrowia?

 

Rola soli w organizmie

Sód, czyli główny składnik soli, jest nam niezbędny do życia. Przede wszystkim decyduje o regulacji płynów ustrojowych, chroniąc przed ich nadmierną utratą, czyli odwodnieniem. Odpowiada więc za gospodarkę wodną, a więc przyczynia się do utrzymywania równowagi wodno-elektrolitowej – o tym jak bardzo jest istotna dla organizmu przeczytasz tutaj.

Co więcej, sód wpływa również na regulację kwasowo-zasadową i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu, że jest przeciwieństwem potasu, równoważy jego działanie. Sól więc nie tylko urozmaica smak potraw, ale przede wszystkim – może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Istnieje jednak jeden warunek – musi być spożywana z umiarem, bez przekraczania ściśle określonych dziennych dawek.

Dzienne spożycie

Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka wynosi 5 gram, co odpowiada mniej więcej jednej płaskiej łyżeczce. Mimo, iż taka ilość w zupełności  wystarczy, aby zachować w organizmie równowagę, to zdecydowana większość z nas – soli za dużo.

Często dodajemy ją nie tylko do kanapek, warzyw, mięsa, sałatek, ale przyjmujemy również pod innymi – ukrytymi – postaciami. Sól znajduje się praktycznie we wszystkich produktach przetworzonych – w wędlinach, chlebie, serach, ketchupach, w maśle, słonych przekąskach, a nawet w słodyczach. Dlatego też, tak łatwo przekroczyć dzienną dawkę spożycia, co niestety negatywnie przekłada się na zdrowie.  Mogą pojawić się bóle i zawroty głowy, krwawienia z nosa, kołatania serca, zatrzymanie wody w organizmie oraz podwyższone ciśnienie krwi. W skrajnych przypadkach może nawet prowadzić do udaru mózgu.

Jak zmniejszyć ilość soli w codziennej diecie?

Aby odnieść zamierzony skutek, bez terapii szokowej, ilość soli w diecie można zmniejszać stopniowo – małymi krokami. Pomoże nam w tym sposób, w jaki funkcjonują kubeczki smakowe. Przy stopniowym zmniejszeniu ilości soli w diecie każdego dnia, sensory smaku będą się przyzwyczajać. Dzięki temu nie zauważymy różnicy, a soli będzie coraz mniej.

Najlepsze-zamienniki-soli-to-przyprawy
Najlepsze zamienniki soli to przyprawy

Co więcej, sól ma także swoje zamienniki, jakimi są przyprawy. Doskonale sprawdzą się między innymi bazyliaoregano, majeranek, kolendra, natka pietruszki oraz tymianek. Nie tylko nadadzą potrawom więcej smaku i pomogą wyeliminować nadmiar soli z jadłospisu, ale także uregulują trawienie i pobudzą metabolizm. Więcej na temat stosowania przypraw w diecie przeczytasz tutaj.

Kolejne zamienniki soli to cebula, imbir, czosnek oraz wszelkiego rodzaju marynaty i sosy przygotowane na bazie oliwy z oliwek i na przykład soku z cytryny.

Ograniczenie soli w diecie, to również wyeliminowanie przetworzonych produktów. W pierwszej kolejności należy porzucić słone przekąski. Nie tylko zawierają mnóstwo sodu, ale także puste kalorie, często niezdrowe tłuszcze i praktycznie żadnych substancji odżywczych.

Ograniczenie soli może zająć chwilę – zanim nauczymy się dokonywać właściwych wyborów żywieniowych, a kubeczki smakowe przyzwyczają się do ‚nowego’ i z czasem przestaną zauważać różnicę. Warto jednak zrobić to dla zdrowia i dobrej kondycji całego organizmu.