Witamina A – wsparcie dla skóry i oczu

Witaminy są równie ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dobrego samopoczucia i atrakcyjnego wyglądu, jak białko, tłuszcz i węglowodany. Niezdrowe okazuje się zarówno spożywanie zbyt małej, jak i zbyt dużej ilości witamin. Aby zoptymalizować ich dawkę, należy jeść możliwie najbardziej różnorodne i najmniej przetworzone produkty spożywcze. Warto także raz do roku zrobić badania krwi – które pokaże, czy nie cierpimy na jakieś niedoborywitamin.

 

Skutki niedoboru

Niedobory witaminy A wiążą się z wieloma poważnymi dolegliwościami. Najbardziej znaną jest tak zwana „kurza ślepota”, azatem złe widzenie po zmroku. Jest to choroba dotykająca osoby przez długi czas pozbawione owoców i warzyw w diecie – zwłaszcza szpinaku, pomidorów, marchewki i brzoskwiń, a także produktów pochodzenia zwierzęcego, bogatych w tę witaminę.

Inne problemy ze wzrokiem, jakie mogą się pojawić przy niedostatecznym spożyciu witaminy A, to purpura wzroku, wysychanie rogówki oraz spojówek, jak też ogólne osłabienie zmysłu wzroku.

Natomiast skóra pozbawiona tej cennej substancji może wysychać, łuszczyć się, swędzieć, zaczerwieniać, jak również stać się trądzikowa. Czasami dochodzi do zaniku warstwy nabłonkowej. Paznokcie stają się cienkie i łamliwe, z białymi wykwitami. Włosy tracą połysk, wypadają. Może również wystąpić łysienie plackowate. Brak witaminy A w diecie skutkuje ponadto brakiem apetytu, biegunką, ogólnym, złym samopoczuciem. Bez optymalnego poziomu witaminy A w organizmie, stajemy się podatni na infekcje – zwłaszcza oczu, skóry i gardła.

Gdzie znajdę witaminę A?

Jedną ze szczególnie istotnych witamin okazuje się być witamina A. Znajdziemy ją w wielu pokarmach zwierzęcych – jak tran czy wątroba i podroby, a także w mleku, serach, jogurtach, bądź jajkach – ze szczególnym uwzględnieniem żółtka. Wegetarianie mogą ją natomiast czerpać z warzyw i owoców o czerwono-pomarańczowym lub zielonym kolorze – jak marchew, dynia, brzoskwinie, szpinak i brokuły. Dobrym źródłem witaminy A okazuje się także jarmuż i słodkie ziemniaki – bataty.

Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że kiedy spożywamy ją razem z produktami zwierzęcymi – w tym z odrobiną masła lub z tłuszczami roślinnymi, takimi jak oliwa i oleje – będzie ona o wiele lepiej przyswajana przez organizm. Dzięki temu, zostanie ona lepiej wykorzystana. 

W przypadku tranu, wątroby, podrobów, nabiału lub jajek – witamina A w naturalny sposób występuje łącznie z tłuszczem, który ułatwia jej wchłanianie. Tak samo jest z pestkami dyni. Natomiast, gdy naszym głównym źródłem tej witaminy okazują się warzywa, dobrze jest, abyśmy spożywali te produkty w połączeniu z jakimiś tłuszczami. Już łyżka oliwy wystarczy, aby witamina A została prawidłowo zagospodarowana przez organizm.

Marchew to wartościowe źródło witaminy A
Marchew to wartościowe źródło witaminy A

Działanie witaminy A

Korzyści płynące ze spożywania produktów bogatych w witaminę A są niezwykle liczne. Najbardziej potrzebują jej jednak nasze oczy i skóra. Dzięki optymalnemu poziomowi tej witaminy w organizmie, bodźce wzrokowe są odbierane przez siatkówkę oka.Witamina A pełni również ważną rolę  w budowie i prawidłowym funkcjonowaniu tkanki nabłonkowej. Odpowiada za zdrowy rozwój oraz piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Chroni nabłonek gardła przed wnikaniem drobnoustrojów. Ponadto witamina ta wpływa pozytywnie na kości i zęby.

Równie istotny wpływ dla naszego zdrowia posiadają witaminy z grupy B. Więcej na ich temat przeczytasz tutaj.

PODZIEL SIĘ