Wegańskie ciasto kawowe od aktywne zywienie.blogspot.com

« wróć Wegańskie ciasto kawowe

Wegańskie ciasto pachnące latem, pełne owoców przełożone pomarańczowym twarożkiem z nerkowców. Bazę ciasta stanowi jaglanka, ale tym razem z dodatkiem suszonych malin z dodatkiem zaparzonej kawy arabica i kakao.

Wegańskie ciasto kawowe

Wegańskie ciasto kawowe

 

ciasto:

-120g kaszy jaglanej z suszonymi malinami (u mnie od EcoBlik)
-3 łyżki kakao
-3 łyżki zmielonej kawy arabica ( u mnie od EcoBlik) + woda do zaparzenia
-5 łyżek ksylitolu
-70g mąki jaglanej/ryżowej
-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
-2 łyżki oleju kokosowego

krem:
-1 szklanka nerkowców (dzień prędzej namoczonych)
-8 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

mus owocowy:
-130g mrożonych owoców (u mnie mieszanka owoców leśnych)
-2 łyżki nasion chia
-1/4 szklanki wody
-2 łyżki ksylitolu
-1,5 łyżeczki agaru*(osoby, które nie są weganami mogą dać 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny)

dodatkowo:
-garść płatków migdałów

Sposób przygotowania:
-kaszę przekładamy do garnka, dodajemy olej kokosowy i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia
-kawę zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody
-siemię lnianego rozpuszczamy w 1/3 szklance ciepłej wody i odstawiamy aż zrobi się 'glutowate’
-kaszę łączymy z siemieniem, dodajemy ksylitol i blendujemy na gęsty krem
-kawę przecedzamy
-do masy dodajemy 8 łyżek kawy, kakao, mąkę i olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-pieczemy około 45 minut i dokładnie studzimy
-odcinamy górę ciasta

krem:
-orzechy przekładamy do malaksera, dodajemy sok z pomarańczy i blendujemy na gęsty krem

mus:
-owoce przekładamy do garnuszka, dodajemy ksylitol, wodę i gotujemy aż owoce będą miękkie
-następnie dokładnie blendujemy i dodajemy rozpuszczony agar
-odstawiamy do wystygnięcia, dodajemy 2 łyżki nasion chia, mieszamy i odstawiamy aż lekko stężeje
Jeśli mus będzie nadal lejący należy dodać więcej agaru

-na ciasto nakładamy krem z nerkowców, a na to lekko stężały mus
-posypujemy płatkami migdałów
-odstawiamy do lodówki na całą noc

Smacznego i na zdrowie!

O autorce wpisu:

Aktywne żywienie

http://aktywnezywienie.blogspot.com/

Aktywne żywienie

Na moim blogu znajdziesz m.in różne smaczne i zdrowe przepisy, wskazówki oraz porady żywieniowe. „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”- Hipokrates. Jestem z wykształcenia dietetykiem. Gotowanie jest dla mnie pasją, już od najmłodszych lat spędzałam bardzo dużo czasu w kuchni. Teraz gotuję dla najbliższych, rodziny oraz znajomych. Zawsze dbam oto, aby wszystkie potrawy nie tylko były smaczne i cieszyły oko, ale przede wszystkim były zdrowe i pozbawione przetworzonych produktów. Wierzę, że odpowiednia dieta potrafi znacznie poprawić sprawność i jakość życia, a także polepszyć nasz wygląd zewnętrzny.

« wróć

Przeczytaj też