Tradycyjna szarlotka z cynamonem od kuchnia i podroze.blogspot.com

Nie ma to jak tradycyjna polska szarlotka, którą robiły nasze babcie, mamy, my robimy i z pewnością będą je robiły również nasze dzieci. To ciasto po prostu nigdy się nie nudzi 🙂 A do szarlotki polecam ekologiczną kawę arabica z Meksyku, która ma wspaniały aromat surowych ziaren kakaowca, cynamonu i czerwonego wina.
Taką ekologiczną kawę bez chemicznych dodatków i sztucznych nawozów możecie znaleźć w EcoBlik.
Tradycyjna szarlotka
Tradycyjna szarlotka
Ciasto:
  • 4 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 10 dużych jabłek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • bułka tarta
  • cukier puder
Na stolnicę wsypać mąkę, cukry. proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać jajka, masło, śmietanę i wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto, które następnie podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć do blaszki i posypać bułką tartą.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wycisnąć nadmiar soku. Do jabłek dodać cukier oraz cynamon i wymieszać. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na przygotowane w blaszce ciasto, a na wierzch wyłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Ciasto docisnść, zwłaszcza brzegi, a wierzch ponakłuwać widelcem. Ciasto piec w temp. 180 st przez ok. 50 min. Gdy ciasto przestygnie wyjąć je z blaszki i posypać cukrem pudrem.
O autorce wpisu:

Kuchnia i podróże

http://kuchniaipodroze.blogspot.com/

Kuchnia i podróże

Zapraszam wszystkich bardzo serdecznie na mojego bloga, który jest moją książką kucharską i pamiętnikiem z naszych wspólnych podróży z mężem. Bardzo chciałabym się podzielić z Wami moimi pasjami i zapraszam serdecznie do przeglądania.