TOP 7 najzdrowszych orzechów – rodzaje i właściwości

Od dawien dawna orzechy uchodzą za prawdziwe odzwierciedlenie bogactwa. Ich symbolika odnosi się do płodności, szczęścia, pomyślności, a także tajemnicy. Orzechy posiadają więc wszystkie te atrybuty, które kojarzą nam się ze szczęśliwym, dostojnym oraz obfitym w dobra materialne życiem. Orzechy kojarzą się również wszystkim ze zdrowiem, dobrym samopoczuciem oraz mądrością. Ma to oczywiście swoje odzwierciedlenie w mikroelementach, które zawierają i w ich wpływie na nasz organizm. Wykorzystywane przez nas chętnie w kuchni, są źródłem wszystkiego, co najlepsze!

Kto może jeść orzechy?

Orzechy są dość kaloryczne. Zawartość kalorii zależna jest od ich rodzaju, jednak średnio mają one ich około 500-600kcal na 100 gramów. Dlatego 30g orzechów dziennie wystarczy. Tyle wystarczy, by dostarczyć sobie potrzebną dawkę zdrowia.

Jednocześnie błędne jest przekonanie, iż orzechy nie mogą być spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej. Wręcz przeciwnie – jest to świetna przekąska, dostarczająca przy okazji, tak istotnych tłuszczów nienasyconych, o których zbawiennym wpływie na zdrowie przeczytasz tutaj.

Dodatkowo, orzechy mają niski indeks glikemiczny, a więc jak najbardziej polecane są również osobom na diecie niskoglikemicznej i białkowej.

Orzechy są także wskazane dla cukrzyków oraz same w sobie nie zawierają glutenu, więc są bezpieczne dla osób z jego nietolerancją.

Jedyne o czym trzeba pamiętać, to że orzechy są bardzo silnymi alergenami – co dotyczy osób z alergią pokarmową, nietolerujących orzechów.

Rodzaje orzechów i ich właściwości

Wszystkie orzechy wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Mówi się o nich, że są skutecznymi poprawiaczami nastroju, bardzo dobrze działają na mózg oraz koncentrację, a także wspomagają urodę. Co więcej – różnią się nie tylko smakiem, ale także właściwościami!

I. Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to zdecydowanie najbardziej znany w Polsce rodzaj orzechów. Są także często wykorzystywane do wypieku ciast czy tworzenia posypek do tortów. Zawierają około 666kcal na 100 gram. Są cennym źródłem przeciwutleniaczy, magnezu oraz błonnika. Z powodu zawartości fosforu, są również nazywane żywnością dla mózgu, dlatego warto, by do swojej diety włączyli je studenci oraz uczniowie.

II. Orzechy laskowe

Orzechy laskowe należą do jednych z najbardziej smacznych przekąsek. Często mówi się o nich w kontekście poprawy potencji, ponieważ zawierają dużą ilość witaminy E, czyli mikroelementu witalności oraz młodości. Co więcej, są źródłem potasu, a więc wspomagają regulację ciśnienia krwi i ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiegają miażdżycy. To świetna przekąska dla mężczyzn chcących zwiększyć swoją potencję oraz dla wszystkich tych, którzy dbają o swój układ krwionośny.

III. Orzechy ziemne

Orzechy ziemne, inaczej nazywane arachidowymi lub fistaszkami, to bardzo popularny dodatek do domowych batonów, ciast oraz mieszanek bakalii. To z nich powstaje masło orzechowe! Fistaszki to drogocenne źródło białka, spośród wszystkich gatunków orzechów to właśnie one mają go najwięcej. Dodatkowo, mogą pochwalić się dużą zawartością witaminy B3, która koi, uspokaja, wycisza, ułatwia zasypianie. Powinny po nie sięgać osoby chore na nadciśnienie tętnicze krwi oraz na cukrzycę.

IV. Nerkowce

Nerkowce to orzechy, których nazwa nawiązuje do ich bardzo charakterystycznego kształtu przypominającego nerkę. Mają one również łatwo rozpoznawalny smak – są nieco słodkie i bardzo delikatne, przez co stanowią świetną przekąskę oraz dodatek do wszelkiego rodzaju płatków śniadaniowych czy owsianek. Najważniejsze ich działanie to ochrona przed cukrzycą typu 2, co zostało udowodnione naukowo. Nerkowce zawierają dużo potasu, fosforu, są również dobrym źródłem witaminy K, która przeciwdziała zakrzepom. Szczególną uwagę powinny zwrócić na nie osoby, które żyją w ciągłym stresie, gdyż mają one działanie kojące, poprawiające samopoczucie oraz koncentrację.

Migdały są wartościowym źródłem nie tylko zdrowych tłuszczów nienasyconych i białka, ale także są bogate w błonnik.
Migdały są wartościowym źródłem nie tylko zdrowych tłuszczów nienasyconych i białka, ale także są bogate w błonnik.

V. Migdały

Migdały to zdecydowani faworyci pośród wszystkich orzechów. Po pierwsze, ich bardzo dużym walorem jest smak – łagodny, nieco słodki, idealny do deserów. Po drugie, pod względem zawartości białka dorównują jedynie fistaszkom. Po trzecie zaś – są prawdziwą bombą witalności i młodości! Migdały to źródło witaminy E, która sprawia, że elastyczność skóry się poprawia, a libido zwiększa. Warto podkreślić także, że migdały charakteryzują się największą dawką błonnika spośród wszystkich orzechów, a więc jak najbardziej mogą po nie sięgać osoby na diecie odchudzającej. Szczególnie polecane są kobietom w pierwszych miesiącach ciąży, ponieważ skutecznie niwelują nudności. Migdały mogą także załagodzić zgagę.

VI. Makadamia

Makadamia to jedne z mniej znanych w Polsce orzechów. Pochodzą one z terenów Australii, gdzie dziko rosną, a obecnie uprawia się je na Hawajach oraz w Afryce Południowej. Orzechy te mają charakterystyczny, okrągły kształt i najlepiej kupować je już w formie obranych pestek. Ich łupina jest bowiem niezwykle twarda i trudna do zdjęcia. Swoją niezwykła moc zawdzięczają zdrowym tłuszczom, które zmniejszają ryzyko miażdżycy i nadają makadamia maślany smak. Stosowane są więc nie tylko do wypieków, ale także do wytrwanych sosów, past, czy sals. Trzeba również zaznaczyć, iż zdobyły popularność nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także kosmetycznym. Olej z orzechów makadamia doskonale nawilża i jest szeroko polecany w pielęgnacji skóry oraz włosów!

VII. Pistacje

Orzechy pistacjowe nazywa się również orzechami szczęścia. Już sama ta nazwa wskazuje na ich niezwykłe właściwości wynikające z dużej zawartości witamin z grupy B, a zwłaszcza zaś witaminy B6, która pozytywnie wpływa na układ nerwowy, uspokajając oraz poprawiając nastrój. To jednak nie jest ich jedyne działanie. Pistacje dobroczynnie działają na cały organizm człowieka, a to ze względu na ich składniki: kwasy nienasycone, błonnik, przeciwutleniacze, potas, fosfor oraz karotenoidy, niewystępujące w żadnym innym rodzaju orzechów. Dlatego też orzechy pistacjowe polecane są na wiele różnych dolegliwości. Zmniejszają ryzyko nowotworu płuc i prostaty, wzmacniają wzrok, obniżają ciśnienie oraz poziom cukru, zmniejszają poziom złego cholesterolu i polecane są anemikom. Pamiętajmy jednak, że kupujemy tylko te niesolone!