Rosół w zupełnie nowej odsłonie

Rosół to samo zdrowie – wzmacnia, odżywia i rozgrzewa. Jeżeli jednak chcielibyśmy poeksperymentować i przyrządzić go nieco inaczej – jest na to kilka sposobów!

Istnieje wiele wariacji na temat rosołu. Jedną z nich okazuje się zupa z pieczarkami. Aby ją przyrządzić, gotuje się mięso kurze i wołowe razem z włoszczyzną, a następnie dodaje do niego podsmażone z cebulą pieczarki oraz kapary i chrzan. Jest to potrawa równie rozgrzewająca i odżywcza, co tradycyjny rosół, a jednak smakuje zdecydowanie inaczej.

Rosół w zupełnie nowej odsłonie

Bardzo ciekawe pomysły na to danie mają Azjaci. Tradycyjny azjatycki rosół z kaczki, częściowo przypomina naszą polską wersję tej potrawy – zawiera marchew, pietruszkę, por, seler. Ponadto jednak dodaje się do niego kolendry, imbiru i sosu sojowego, które zdecydowanie zmieniają smak. Potrawę tą podaje się z makaronem chińskim z ryżu, soi, tapioki czy fasoli mung.

Kolejny pomysł na rosół po azjatycku to zupa z pierożkami wonton. Poza powszechnie stosowanymi w Polsce składnikami, jak kurczak, marchew, pietruszka, seler, pieprz, ziele angielskie, do dania tego dodaje się goździków, imbiru oraz cynamonu, które zarazem zaostrzają oraz odrobinę osładzają smak. Natomiast pierożki serwowane do tej potrawy przyrządza się z mąki, jajka, oleju i wody. Na farsz składa się mięso i jarzyny z rosołu oraz suszone pomidory, cebula, czosnek, tymianek, kolendra, sól i pieprz. 

Warto skosztować także tajskiego rosołu z krewetkami i grzybami mun. Spośród popularnych w Polsce warzyw, znajdziemy w nim jedynie marchewkę, por, cebulę i czosnek. Poza tym do zupy dodaje się limonkę, trawę cytrynową, kolendrę, imbir, chilli, brązowy cukier, sos sojowy, sos rybny, krewetki, grzyby mun oraz makaron ryżowy. Potrawa ta okazuje się bardzo zdrowa i rozgrzewająca, a w smaku całkowicie odmienna od swojej polskiej wersji.

Bardzo smaczny jest ponadto ramen, czyli rosół popularny zarówno w Chinach, jak i w Japonii, który stanowi pierwowzór popularnych, chińskich zupek błyskawicznych. Bazą tego dania jest mięso wołowe, wieprzowe lub drobiowe. Dodaje się do niego również marchew, por, paprykę, seler, pietruszkę, cebulę, a ponadto sos sojowy, olej sezamowy, sake oraz imbir. Ramen można wzbogacić na różne sposoby, na przykład krewetkami, grzybami mun czy makaronem.

Rosół wegański

Jak się okazuje, rosół wcale nie musi być potrawą mięsną. Podobny w smaku oraz równie smaczny wywar można  ugotować, stosując wyłącznie składniki roślinne. Smak oraz wartość odżywczą mięsa z powodzeniem zastąpi aromatyczny, wysokobiałkowy sos sojowy oraz olej zawierający korzystny dla organizmu tłuszcz. Należy także zwrócić szczególną uwagę na bukiet warzyw. Sama marchew nie wystarczy. Warto dodać do niej por, cebulę, czosnek oraz inne jarzyny. Trzeba je też długo gotować, aby zupa nabrała intensywnego smaku i zapachu. Wegański rosół okazuje się równie aromatyczny, apetyczny i rozgrzewający, co ten mięsny.

Smacznego!