Pierogi z kaszą jaglaną od izabela w kuchni.blogspot.com

Najlepsze pierogi jakie do tej pory jadłam. Połączenie kaszy jaglanej z serem białym okazało się strzałem w dziesiątkę, do tego pyszna zrumieniona na maśle cebulka. Dodam,że pierogi są bardzo syte. Do przygotowania farszu użyłam kaszy jaglanej od EcoBlik. Z kaszą bardzo dobrze mi się współpracowało, dodam też, że bardzo szybko się gotuje. W smaku jest bardzo delikatna. Z przepisu wyszło mi około 40 pierogów. Zapraszam:)

Pierogi z kaszą jaglaną
Pierogi z kaszą jaglaną

Składniki:
Farsz:
pół szklanki kaszy jaglanej
10 dag białego sera ( ja użyłam półtłustego )
sól i pieprz do smaku
1 mała cebula
masło do smażenia

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
około 1 szklanka ciepłej wody
1 mała płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:
1 cebula
masło do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1.Kaszę jaglaną przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Studzimy.
2.Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie dusimy na maśle do miękkości lekko rumieniąc. Lekko studzimy.
3.Do przestudzonej kaszy dodajemy ser biały i zrumienioną cebulę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
4.Do mąki dodajemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
5.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
6.Tak przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi odcedzamy.
7. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie smażymy na maśle rumieniąc.
8. Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy zrumienioną cebulą z masłem. Podajemy.
9.Smacznego.

O autorce wpisu:

Izabela w kuchni

http://izabelawkuchni.blogspot.com/

Izabela w kuchni

Witam. Mam na imię Izabela. Zapraszam serdecznie do odwiedzania mojej kuchni, która według mojej rodziny jest bardzo smaczna.

PODZIEL SIĘ