Piernikowy syrop do kawy od cotakpachnie.com.pl

Uwielbiam kawę. Najbardziej taką domową, parzoną w kawiarce, ze spienionym mlekiem i ulubionym syropem. Kiedyś (w czasach liceum) potrafiłam wydać małą fortunę, na codzienny duży kubek latte, w ulubionej kawiarni. Mąż świadkiem, że kawa była pyszna! (Poznaliśmy się w czasach licealnych, w dniach kiedy odpuszczaliśmy sobie zajęcia, lubiliśmy testować latte z różnych kawiarni). Moim ulubionym syropem zawsze był czekoladowy, który łaskawie w trakcie zimy zamieniałam na równie pyszny – piernikowy. Wy róbcie syrop, a ja uciekam ćwiczyć. 🙂

Piernikowy syrop do kawy

 

Piernikowy syrop do kawy

Składniki (na ok 500ml):

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać około pół litra wody, dodać cukier i przyprawy (oprócz ziarenek wanilii). Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ognień na najmniejszy i gotować bez przykrycia ok 20-30 minut, aż osiągnie konsystencję syropu, dopiero po zdjęciu z gazu dodać ziarenka wanilii, wymieszać. Wystudzić, przelać do buteleczki i dolewać do ulubionej kawy (latte, cappuccino).

 

O autorce wpisu:

Co tak pachnie

http://cotakpachnie.com.pl/

co tak pachnie

Jestem autorką bloga http://cotakpachnie.com.pl/ dodaję na przepisy na dania bezglutenowe, wegańskie, wegetariańskie, bez chemii i konserwantów. Jednak nie tylko, często dodaję również przepisy na zwykłe codziennie dania, które z łatwością można przerobić tak by nadawały się dla alergików. 🙂