Pasztet z soi i kaszy jaglanej z jabłkami od polskazupa.pl

Jak tylko zobaczyłam kaszę jaglaną z jabłkami od razu pomyślałam o pasztecie. Na początku miał być z soczewicy, ale w szafce jej nie znalazłam, stało za to zapomniane pudełko soi. Pogotowałam, zmiksowałam, przyprawiłam, upiekłam i tak powstało to cudo 🙂 Polecam serdecznie, ma dobrą konsystencje i fantastyczny smak.

Pasztet z soi i kaszy jaglanej z jabłkami

  • 1 szkl suchych ziaren soi
  • 1 szkl kaszy jaglanej z jabłkami EcoBlik
  • 1 cebula
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól

Pasztet z soi i kaszy jaglanej

 

Soję zalać dużą ilością  wody i odstawić na 10 – 16 godzin. Po tym czasie nadmiar wody zlać, soję opłukać porządnie pod bieżącą wodą i ponownie zalać dużą ilością wody i ugotować. Gotować pod uchyloną przykrywką aż ziarna zmiękną, u mnie trwało to ponad 2 godziny. Przed koniec gotowania dodać łyżeczkę soli. Odcedzić i wystudzić.

Kaszę jaglaną zalać 2 szklankami wody. Gotować aż kasza wchłonie wodę. Przykryć i odstawić do wystygnięcia.

W misce połączyć kaszę z soją, dodać czosnek i pozostałe przyprawy, wszystko razem rozdrobnić blenderem. Dodać posiekane orzechy i wymieszać. Przełożyć masę do formy keksówki. Wyrównać i udekorować połówkami orzechów.

Piec w 180ºC przez ok. godzinę. Przed krojeniem pasztet dobrze schłodzić.

Pasztet z soi i kaszy

 

Smacznego 🙂

 

O autorce wpisu:

Polska zupa

http://www.polskazupa.pl/

Kuchnią i żywieniem interesowałam się od zawsze. Po maturze oczywistym wyborem były dla mnie studia na wydziale Żywienia Człowieka i Konsumpcji. Wiedzę tam zdobytą pogłębiłam kilka lat później na tym samym wydziale na studiach podyplomowych Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne. Prywatnie szczęśliwa żona i matka trójki dzieci. Blog kulinarny prowadzę od ponad roku. Przepisy pojawiające się na nim są z reguły proste i szybkie w przygotowaniu. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tam coś dla siebie.