Miętowe ciasteczka od cotakpachnie.com.pl

Weekend z córą spędziliśmy bardzo pracowicie. Piekłyśmy 3 rodzaje ciastek na przedszkolny kiermasz świąteczny, pierniki, domek z piernika i jadalne ozdoby na choinkę – laski Świętego Mikołaja.

Dzisiaj zostało wszystko popakować i przetransportować do przedszkola. Więc tak na szybko przepis na jedne z ciasteczek, bardzo aromatyczne, pozostawiające w ustach przyjemny, świeży oddech. Nie za słodkie, kruche, bardzo dobre. Zostawiłam kilka do zdjęć, reszta już zapakowana. Przed świętami na pewno jeszcze je upiekę. Tym bardziej, że ciasteczka mogą poleżeć w puszce do 2 tygodni, więc można je już upiec i niech sobie czekają, o ile doczekają 🙂 Polecam.

MIĘTOWE CIASTECZKA Z CYTRYNOWA NUTĄ

 

Miętowe ciasteczka z cytrynowa nutą

Składniki (na około 100 ciastek):

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (można dać pszenną)
  • 3 łyżki suszonej mięty (w lecie można dać świeżą)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g miękkiego masła
  • pół szklanki ksylitolu zmielonego na puder
  • skórka starta z dwóch cytryn

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem i solą na jasną, puszystą masę.

Mąkę z miętą wymieszać.  Dodać skórkę z cytryn, wrzucić wszystko do masy maślanej, zmiksować.

Z ciasta uformować dwa długie wałki o średnicy około 3-4 cm. Każdy szczelnie owinąć folią lub papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na godzinę.

Po tym czasie ciasto pokroić na plastry grubości około 4-5 mm.  Położyć na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia w małych odstępach. Piec około 12  – 15 minut w 180ºC (do  lekkiego zrumienienia brzegów – ciasteczka mają być blade takli ich urok), wystudzić.

O autorce wpisu:

Co tak pachnie

http://cotakpachnie.com.pl/

co tak pachnie

Jestem autorką bloga http://cotakpachnie.com.pl/ dodaję na przepisy na dania bezglutenowe, wegańskie, wegetariańskie, bez chemii i konserwantów. Jednak nie tylko, często dodaję również przepisy na zwykłe codziennie dania, które z łatwością można przerobić tak by nadawały się dla alergików. 🙂

PODZIEL SIĘ