Krem z pomarańczowych warzyw od cotakpachnie.com.pl

Co dać do jedzenia 2 małych chorych dzieciaków? Oczywiście zupę! I to nie byle jaką, pyszny krem z pomarańczowych warzyw z rozgrzewającą nuta imbiru, zdrowym czosnkiem i słodkimi batatami.. Na wierzch sypnąć prażonymi pestkami dyni, bezglutenowymi grzankami z domowego chleba i mamy pyszny, zdrowy, pełnowartościowy posiłek. W dodatku jest mało pracochłonna, wystarczy przygotować warzywa, upiec, zblenderować, i posiłek gotowy. Idealna gdy ma się w domu dwójkę chorych potworków i wszystko trzeba robić w biegu (w tym zdjęcia) Zapraszam!

Krem z pomarańczowych warzyw

Krem z pomarańczowych warzyw

Składniki:

  • 1 mała dynia,
  • 2 bataty,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ew bulionu warzywnego),
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • sól himalajska do smaku,
  •  świeża papryczka chili drobno pokrojona do smaku,
  • mleczko kokosowe do polania.

Sposób przygotowania:

Dynię pokroić w większe kawałki (wyjąć pestki i miąższ ze środka), bataty i marchewki pokroić w grubą kostkę. Wszystkie warzywa (czosnek, dynia, bataty, marchew) ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego (na 200 st C) piekarnika na ok. 30-40 minut. Papryczkę chilli drobno posiekać.
Po upieczeniu warzywa zostawić do wystygnięcia.

Upieczone warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy sokiem pomarańczowym, dodajemy papryczkę chilli, i blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy  imbirem, gałka muszkatołową i solą  do smaku. Podajemy polaną odrobiną mleka kokosowego, z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni i/lub grzankami.

Krem z warzyw

Krem z pomarańczowych warzyw co tak pachnie

Krem co tak pachnie

 

O autorce wpisu:

Co tak pachnie

http://cotakpachnie.com.pl/

co tak pachnie

Jestem autorką bloga http://cotakpachnie.com.pl/ dodaję na przepisy na dania bezglutenowe, wegańskie, wegetariańskie, bez chemii i konserwantów. Jednak nie tylko, często dodaję również przepisy na zwykłe codziennie dania, które z łatwością można przerobić tak by nadawały się dla alergików. 🙂