Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw od izabela w kuchni.blogspot.com

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i posiada wiele witamin i pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Polecam,więc przygotować takie pyszne i zdrowe kotleciki. Kotleciki są bardzo syte, możemy je przygotować na bezmięsny obiad. Do przygotowania tych kotlecików użyłam wspaniałej i ekologicznej kaszy jaglanej od ECOBLIK. Zapraszam:)

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw
Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw

Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 jajko
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego koperku
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia


ekologiczna kasza jaglana
Ekologiczna kasza jaglana

Wykonanie:
1.Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie,dokładnie osączamy na sicie,następnie przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu.Studzimy. Warzywa obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości.Odcedzamy,studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do kaszy dajemy warzywa,koperek,wbijamy jajko,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.

2.Z masy formujemy okrągłe kotleciki i otaczamy w bułce tartej.

3.Uformowane kotleciki wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia.

4.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.

5.Kotleciki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

6.Smacznego.

O autorce wpisu:

Izabela w kuchni

http://izabelawkuchni.blogspot.com/

Izabela w kuchni

Witam. Mam na imię Izabela. Zapraszam serdecznie do odwiedzania mojej kuchni, która według mojej rodziny jest bardzo smaczna.

PODZIEL SIĘ