Korzenne trufle od kulinarne zapiski olki.blogspot.com

Witajcie 馃檪 jak tam u Was, czy ju偶 pierniczycie…? Domowa przyprawa do piernik贸w… ciasto na piernik dojrzewaj膮cy… pierwsze pierniczki upieczone… i zjedzone聽? 聽馃檪 Mamy grudzie艅, warto poczu膰 zapach korzennych przypraw i klimat zbli偶aj膮cych si臋 艢wi膮t. 聽Zapraszam na pierne trufle; pieprzne, mocno korzenne i pachn膮ce przyprawami: go藕dziki, cynamon, pieprz, kardamon, imbir i ga艂ka muszkato艂owa. Rozgrzewaj膮cy zapach i intensywny smak.聽Takie ma艂e przyjemno艣ci

Korzenne trufle

 

PIERNE TRUFLE聽
500 g gorzkiej czekolady 60,70 % kakao
200 ml. 艣mietanki 30 %, 36 %
60 g miodu
30 g mi臋kkiego mas艂a
od 1/2 艂y偶eczki do 1 艂y偶eczki * w zale偶no艣ci jak bardzo pierne smaki lubicie * mielonych przypraw ekologicznych:

Ekologiczne przyprawy

 

– go藕dziki聽EcoBlik
– cynamon聽EcoBlik
– bia艂y pieprz聽EcoBlik
– kardamon聽EcoBlik
– ga艂ka muszkato艂owa聽EcoBlik
– imbir聽EcoBlik

Uwagi: 聽pieprz mo偶na zast膮pi膰 kilkoma kroplami tabasco, kt贸ry dodajemy do roztopionej czekolady, je艣li chcemy uzyska膰 bardziej wyrazisty smak u偶yjmy miodu gryczanego, je艣li 艂agodny: lipowego, akacjowego…wielokwiatowego.
My艣l臋, 偶e kilka kropel 艣liwowicy doda艂o by truflom dodatkowej mocy 馃槈

Trufle kuchenne zapiski olki

Trufle korzenne kuchenne zapiski olki

 

Czekolad臋 艂amiemy na kawa艂ki i rozpuszczamy,,w k膮pieli wodnej,, .
艢mietank臋 gotujemy z miodem, dodajemy przyprawy, mieszamy.
Do 艣mietanki wlewamy rozpuszczon膮 czekolad臋, mieszamy a gdy temperatura osi膮gnie ok. 30 stopni dajemy mas艂o i ponownie dobrze rozcieramy mas臋 na g艂adko.
Ca艂o艣膰 studzimy, sch艂adzamy kilka godzin w lod贸wce nast臋pnie formujemy kuleczki kt贸re obtaczamy wedle upodoba艅 w mielonych orzechach, pokruszonych waflach lub kakao. 聽Przechowujemy w ch艂odnym miejscu.

Korzenne trufle

Korzenne trufle

* zainspirowanaprzez Maestro Czekolady p. Janusza Profusa

Smacznego 馃檪

 

O autorce wpisu:

Kulinarne zapiski Olki

http://www.kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/

Przepisy kulinarne gromadz臋 od wczesnych lat szkolnych i od zawsze poci膮ga艂y mnie po艂膮czenia i聽 smaki nieoczywiste a za艂o偶enie bloga sta艂o si臋 niejako furtk膮 motywuj膮c膮 do eksperyment贸w w kuchni.聽聽Dz臋ki nim wiem m.in jak smakuje ciasto z topinamburem, lody lawendowe, d偶em truskawkowy z zielonym pieprzem, marynowane kwiaty bzu czarnego czy ciasteczka rumiankowe…. Ostatnio poznaje te偶 smaki dzikich jadalnych owoc贸w: czeremchy, czarnego bzu, rokitnika… kt贸re s膮 zdrowe i maj膮 bardzo fajny oryginalny smak.聽Zach臋cam do eksperyment贸w w kuchni, to niewielkie聽 ryzyko daje bowiem cz臋sto naprawd臋 pozytywnie zaskakuj膮ce efekty 馃檪聽M贸j blog b臋dzie si臋 r贸wnie偶 rozwija膰 w stron臋 czytelnik贸w kt贸rzy preferuj膮 bardziej聽 tradycyjne smaki.聽聽Zatem zapraszam wszystkich 馃檪聽 Olka.