Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną od sama slodycz u asi.blogspot.com

Co powiecie na pyszne gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem? Ostatnio dostałam do testowania kaszę jaglaną od firmy EcoBlik i postanowiłam zrobić z niej gołąbki. Jak moja rodzinka przyszła do domu i podałam je na  obiad to nie mogli się nimi najeść, córka stwierdziła że są lepsze od takich z ryżem. Zapraszam do wypróbowania 🙂

Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną

Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną

Składniki :

1  duża główka  kapusty
1 opakowanie kaszy jaglanej od EcoBlik
1 duża cebula
1 kg mięsa mielonego z szynki
1 łyżka oregano
sol, pieprz do smaku
5 łyżek oliwy


Wykonanie :

Kapustę myjemy wycinamy głąb, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy tak długo aż liście będą miękkie ale nie mogą się rozpadać. Kaszę wsypujemy do garnka zalewamy wrzącą wodą tak na 3 cm powyżej kaszy, gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż kasza będzie miękka. W rondlu rozgrzewamy oliwę dodajemy mięso startą na tarce jarzynowej cebulę, przyprawy i podsmażamy.
Do ugotowanej kaszy przekładamy mięso i dobrze wszystko mieszamy, przyprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Usmażone mięso lekko blendujemy. Sparzoną kapustę wyciągamy, z każdego liścia zcinamy tą grubą warstwę która idzie wzdłuż liścia, delikatnie aby go nie przedziurawić. Na każdy liść układamy porcję farszu i zwijamy, najpierw z jednej strony do środka, następnie z drugiej strony, i wzdłuż w roladkę.
Żaroodporne naczynie wykładamy folią aluminiową lekko smarujemy oliwą i układamy ściśle gołąbki, ja jeszcze wlewam około 1 szklanki wody. Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 70 minut, można sprawdzić po jakimś czasie widelczykiem czy kapusta jest miękka. Podawać z sosem pomidorowym.

Smacznego 🙂

O autorce wpisu:

Sama słodycz i szczypta chili

http://samaslodyczuasi.blogspot.com/

Sama słodycz u Asi

Jestem początkującą blogerką. Bardzo lubię piec i gotować dla gości i moich domowników. Kolekcjonuję książki kulinarne, lubię modyfikować zdobyte przepisy. Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie coś pysznego dla siebie.