Bułeczki makowe z nutką lawendy od sama slodycz u asi.blogspot.com

Miałam dzisiaj chęć na bułeczki drożdżowe i upiekłam takie grzebyki z masą makową i lukrem z nutką lawendy którą otrzymałam od firmy EcoBlik.  Bułeczki wyszły pyszne 🙂 Zapraszam 🙂

Bułeczki makowe z nutką lawendy

Bułeczki makowe z nutką lawendy

 

Składniki :

1/2 kg mąki
3 jajka
125 g cukru
1 cukier waniliowy
50 g drożdży
1/4 l mleka
100 g masła

Domowa masa makowa
lukier :

3/4 szklanki cukru pudru
sok z jednej cytryny
szczypta lawendy od EcoBlik 

Wykonanie :

Do miski wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, odstawić do podrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać: jajka, resztę mleka, resztę cukru i cukier waniliowy,  resztę mąki i wymieszać na końcu wlać roztopioną margarynę, zagnieść ciasto, nie może się kleić do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, rozwałkować, posmarować połową masy makowej i zwinąć jak roladę, dobrze zlepiając spód. Odcinać około 10 cm kawałki robiąc w nich delikatne nacięcia tak jak w grzebieniu. Układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę , posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na 6 minut do podrośnięcia.

Bułeczki makowe z nutką lawendy

Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Cukier puder wymieszać z cytryną i szczyptą lawendy, polać bułeczki. Z reszty ciasta które mi zostało zrobiłam okrągłe bułeczki z powidłami śliwkowymi.

 

O autorce wpisu:

Sama słodycz i szczypta chili

http://samaslodyczuasi.blogspot.com/

Sama słodycz u Asi

Jestem początkującą blogerką. Bardzo lubię piec i gotować dla gości i moich domowników. Kolekcjonuję książki kulinarne, lubię modyfikować zdobyte przepisy. Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie coś pysznego dla siebie.