Błonnik – nieoceniony pomocnik układu pokarmowego

Błonnik pokarmowy, nazywany inaczej włóknem pokarmowym, należy do grupy węglowodanów pochodzenia wyłącznie roślinnego. Składa się z celulozy, pektyn, gum, śluzów i innych substancji. Nie jest on trawiony przez ludzki organizm, jednak okazuje się nieodzowny do jego prawidłowego funkcjonowania. Dlatego też koniecznie powinniśmy go uwzględnić w swojej codziennej diecie – obok białka, tłuszczu i witamin oraz minerałów.

 

Dlaczego potrzebujemy błonnika?

Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie 20 do 40 gramów błonnika dziennie oraz popijanie go dużymi ilościami płynów. Pod wpływem wilgoci, błonnik pęcznieje w układzie pokarmowym i wywołuje uczucie sytości, a ponadto pomaga w procesach trawiennych i wydalniczych. Włókno pokarmowe bywa nazywane potocznie „szczoteczką do jelit”, gdyż skutecznie oczyszcza je z zalegających w nich resztek pokarmowych, a także toksyn, metali ciężkich i innych szkodliwych substancji.

Dzięki błonnikowi nasz układ pokarmowy działa sprawnie, bez biegunek, zaparć, wzdęć. Włókno pokarmowe sprzyja zachowaniu zdrowia i ładnej, szczupłej sylwetki. Stanowi ważny składnik diet odchudzających, lecz powinny je spożywać nie tylko osoby z nadwagą. Również te, które chcą nadwagi uniknąć. Błonnik przeciwdziała zarówno otyłości, jak też innych chorobom cywilizacyjnym – takim jak miażdżyca, cukrzyca, kamica nerkowa oraz nowotwory, – zwłaszcza żołądka, wątroby, okrężnicy i odbytu.

Błonnik reguluje w naszym organizmie poziom cholesterolu, glukozy i kwasów. Ponadto, usuwając toksyny z organizmu, podnosi naszą ogólną odporność na choroby i infekcje, poprawia samopoczucie i sprzyja zachowaniu pięknej, czystej cery oraz silnych włosów i paznokci.

 

warzywa strączkowe
Warzywa strączkowe są niezwykle bogatym źródłem błonnika

Gdzie znajdę błonnik?

Włókno pokarmowe nie występuje w żadnych produktach pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy je natomiast w warzywach – zwłaszcza strączkowych, w owocach, orzechach i produktach zbożowych – szczególnie tych pełnoziarnistych. Prawdziwymi  rekordzistami pod względem zawartości błonnika okazują się ryż brązowy, otręby pszenne, płatki  owsiane, kasza gryczana, suszone śliwki, rodzynki, jabłka ze skórką, maliny, jeżyny, porzeczki, brokuł, marchew, pietruszka, seler, bób, fasola, sezam, słonecznik, orzechy laskowe i włoskie oraz migdały.

 

Posiłki bogate w błonnik

Jeżeli pragniemy zapewnić naszemu organizmowi optymalną ilość błonnika, powinniśmy spożywać pięć posiłków dziennie, a do każdego z nich dodać warzywa lub owoce – najlepiej świeże. Doskonałym źródłem błonnika będą też produkty pełnoziarniste.

Propozycje śniadań z dużą zawartością błonnika:

  • grahamka z pomidorem i szczypiorkiem, jabłko
  • otręby pszenne lub płatki owsiane z dodatkiem orzechów i suszonych śliwek, z dodatkiem mleka – w tym także roślinnego
  • placuszki z mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych, z jabłkiem i rodzynkami
  • miseczka malin lub jeżyn, z dodatkiem kilku wafli ryżowych

 Propozycje dodatków obiadowych z dużą zawartością błonnika:

  • brązowy ryż z jabłkami
  • kasza gryczana z fasolą
  • bób z dodatkiem ziemniaków i brokułami
  • dowolna zupa jarzynowa

Propozycje przekąsek z dużą zawartością błonnika:

  • domowe ciastka zbożowe
  • garść orzechów
  • pieczone jabłko
  • kompot śliwkowy i domowe sezamki

Propozycje kolacji z dużą zawartością błonnika:

  • miseczka bobu lub fasoli
  • kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z warzywami – pomidor, szczypiorek, natka pietruszki

Oprócz błonnika, nieoceniony wpływ na prawidłową kondycję organizmu ma także krzemionka. Więcej na temat jej właściwości przeczytasz tutaj.

PODZIEL SIĘ