Bigos staropolski od sama slodycz u asi.blogspot.com

Witajcie 馃檪 Co jaki艣 czas gotuj臋 sobie do s艂oik贸w bigos, gdy wpadn膮 niespodziewani go艣cie to ma czym ugo艣ci膰 馃檪 ostatnio zapasy mi si臋 sko艅czy艂y, a 偶e zbli偶aj膮 si臋 艣wi臋ta musia艂am zrobi膰 nowe.
Dzisiaj proponuje Wam tradycyjny staropolski bigos do kt贸rego u偶y艂am wy艣mienitych przypraw od firmy EcoBlik. Zapraszam 馃檪

Tradycyjny bigos staropolski

Tradycyjny bigos staropolski

 

Sk艂adniki :

3 kg kiszonej kapusty
1 kg dobrej cienkiej kie艂basy
2 kg kark贸wki wieprzowej
200 g boczku
1 szklanka oleju
1 艂y偶ka zielonego pieprzu od聽EcoBlik聽
1/2 艂y偶ki pieprzu czerwonego od聽EcoBlik
2 艂y偶ki oregano
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek ja艂owca
3 li艣cie laurowe
2 艂y偶ki s艂odkiej papryki
1 s艂oiczek przecieru pomidorowego
100 ml czerwonego wina
s贸l, pieprz do smaku
5 suszonych grzyb贸w

Wykonanie :

Kapust臋 przek艂adamy do du偶ego garnka i zalewamy wod膮, dodajemy ze 2 艂y偶ki soli , listki laurowe, ziele angielskie, ja艂owiec. Gotujemy kapust臋 oko艂o 30 minut nast臋pnie odcedzamy i zalewamy now膮 wod膮, wtedy kapusta nie b臋dzie mocno kwa艣na. Gotujemy a偶 b臋dzie mi臋kka. Odcedzamy.
Mi臋so myjemy, kroimy na kawa艂ki i zalewamy wod膮, dodajemy troszk臋 soli, kilka ziarenek ziela angielskiego, kawa艂ek pora i selera. Gotujemy mi臋so a偶 b臋dzie mi臋kkie.
Grzyby moczymy oko艂o 30 minut, nast臋pnie kroimy w paseczki. Kie艂bas臋, boczek, 聽 ugotowane mi臋so i cebul臋 kroimy w grub膮 kostk臋. W rondlu rozgrzewamy oliw臋, przek艂adamy cebul臋 i lekko podsma偶amy, nast臋pnie dodajemy mi臋so, kie艂bas臋, grzyby oraz wszystkie przyprawy mieszamy i lekko podsma偶amy. Do odcedzonej kapusty przek艂adamy usma偶one mi臋so, dodajemy wino i przecier pomidorowy.
Wszystko dobrze mieszamy. Je艣li bigos wyda wam si臋 za g臋sty dodajcie wywaru kt贸ry wam zosta艂 z gotowania mi臋sa.聽Bigos przyprawiamy do smaku sol膮 i pieprzem. Gotujemy na ma艂ym ogniu oko艂o 1 godziny, co jaki艣 czas mieszaj膮c 偶eby si臋 nie przypali艂.
Litrowe s艂oiki myjemy i wycieramy do sucha, przek艂adamy bigos i dobrze zakr臋camy.
Przek艂adamy do garnka, wlewamy wod臋 do 3/4 wysoko艣ci s艂oika, przykrywamy pokrywk膮. Od zagotowania wody gotuj臋 jeszcze s艂oiki oko艂o 20 minut . Wtedy mam pewno艣膰 偶e b臋d膮 dobrze trzyma膰.

Smacznego 馃檪

 

O autorce wpisu:

Sama s艂odycz i szczypta chili

http://samaslodyczuasi.blogspot.com/

Sama s艂odycz u Asi

Jestem pocz膮tkuj膮c膮 blogerk膮. Bardzo lubi臋 piec i gotowa膰 dla go艣ci i moich domownik贸w. Kolekcjonuj臋 ksi膮偶ki kulinarne, lubi臋 modyfikowa膰 zdobyte przepisy. Mam nadziej臋, 偶e znajdziecie u mnie co艣 pysznego dla siebie.