Rola węglowodanów w diecie

Niekiedy ulegamy błędnemu przekonaniu, że węglowodany to zbędny element diety, przyczyna otyłości, cukrzycy oraz innych chorób cywilizacyjnych. Są to jednak mity, a całkowite wyeliminowanie węglowodanów z naszej diety będzie prowadziło do wielu poważnych zaburzeń, a w konsekwencji do wyniszczenia organizmu.

Aby nasze ciało prawidłowo funkcjonowało, było zdrowe, silne i piękne, potrzebuje  w odpowiednich proporcjach wszystkich składników odżywczych – węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin i minerałów. Co więcej, jak się okazuje, najwięcej potrzebujemy właśnie węglowodanów – należy jedynie wybierać te wartościowe.

Węglowodany dostarczają naszemu ciału energii. Dlatego szczególnie ważne jest, aby w jadłospisie nie zabrakło ich rano – dzięki temu zyskamy siły na cały dzień – do pracy, nauki i wysiłku fizycznego. Istotne, aby wybierać węglowodany złożone – które stopniowo i powoli będą uwalniać energię, dostarczając  nam sił przez długie godziny. Węglowodany pełnią także rolę transportową i budulcową. Szczególnie potrzebuje ich układ krwionośny oraz pokarmowy.

Pełnoziarnisty chleb to doskonałe źródło węglowodanów złożonych.
Pełnoziarnisty chleb to doskonałe źródło węglowodanów złożonych.

Węglowodany  proste i złożone

W zdrowej i dobrze zbilansowanej diecie powinny jak najczęściej pojawiać się węglowodany złożone.  Oprócz nich istnieją jeszcze węglowodany proste. Znajdziemy je w warzywach, jak również owocach – nie może ich zabraknąć w naszym codziennym jadłospisie.

Mamy jeszcze węglowodany proste pochodzące z wysoko przetworzonej żywności, które najlepiej jest wyeliminować, a przynajmniej ograniczyć ich spożycie do minimum. Ich źródłem jest biała mąka oraz powstały z niej chleb, bułki, ciasta i ciastka, a także biały ryż, biały makaron. Ponadto znajdziemy je w białym cukrze, batonach, słodyczach, słodzonych i gazowanych napojach, a także w słodzonych przetworach owocowych. Powstają one na skutek intensywnej obróbki naturalnych produktów spożywczych. W jej wyniku  tracą one cenne wartości odżywcze, są pozbawiane błonnika, witamin – szczególnie tych z grupy B oraz minerałów. Sycą organizm na krótki czas, a zawarta w nich energia jest szybko zużywana. Część z nich odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Spożywanie nadmiernej ilości węglowodanów prostych prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych – takich jak nadwaga, cukrzyca, nadciśnienie. Ponadto dieta bazująca na ubogich w składniki odżywcze źródłach węglowodanów prostych może prowadzić do niedożywienia organizmu – nawet mimo nadwagi – a także do niedoborów cennych witamin i minerałów.

Węglowodany złożone to zaś te, po które należy sięgać i które posiadają cenne wartości – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto, aby pojawiały się zwłaszcza w godzinach porannych i południowych – gdy szczególnie potrzebujemy energii do działania. Po południu i wieczorem dobrze jest część węglowodanów zastąpić porcją białka.

Cennym źródłem węglowodanów złożonych jest przede wszystkim żywność nieprzetworzona –  pełnoziarniste pieczywo i makarony, brązowy ryż oraz kasza. Węglowodany złożone trawimy powoli i stopniowo, dzięki czemu na bieżąco dostarczają one energii naszemu organizmowi. Warto więc po nie sięgać, szczególnie że przy okazji są bogate w cenny dla trawienia błonnik – o czym więcej przeczytasz tutaj.

 

PODZIEL SIĘ