Wiórki kokosowe – moc palmy kokosowej

Palma kokosowa pochodzi już sprzed dziesiątek tysięcy lat. Samo znaczenie słowa ‘palma’ w językach azjatyckich wskazuje, że bardzo ją ceniono. Tubylcy bowiem określili ją jako „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. Kokosy, czyli orzechy palmy, są bardzo wartościowym i korzystnym dla zdrowia pożywieniem. Nic więc dziwnego, że wykorzystuje się jej na całym świecie.

Jak powstają wiórki kokosowe?

Z dość twardego, białego i aromatycznego miąższu kokosa, po wysuszeniu i starciu, powstają drobne wiórki kokosowe. Bardzo znane oraz chętnie używane w wielu krajach. Wiórki zachowują wszystkie wartości orzecha, a więc znajdziemy w nich dużą ilość błonnika, potas, magnez, fosfor i żelazo.

Magnes, potas i błonnik

Minerały oraz kwas tłuszczowy laurynowy sprawiają, że wiórki kokosowe są zdrowe i warto włączyć je do diety. Zawarty w nich magnez korzystnie działa na układ nerwowy, wzmagając pamięć i koncentrację. Potas to mikroelement konieczny do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, pomaga regulować ciśnienie. Błonnik z kolei jest bardzo dobrym środkiem profilaktycznym, chroni układ trawienny przed wszelkimi dolegliwościami, a ponadto przyspiesza perystaltykę jelit i wspomaga proces odchudzania.

Wiórki kokosowe tworzą doskonały duet z kakao – koniecznie sprawdź, dlaczego warto włączyć go do diety!

 

PODZIEL SIĘ