Pistacje – zdrowa przekąska

Pistacje posiadają zielonkawą barwę i charakterystyczny smak. Ich najstarszy ślad, sprzed 7 tysięcy lat p.n.e., odkryto w wykopaliskach w Turcji. Do dziś są znaną i cenioną przekąską. Orzeszki te są owocem pistacji właściwej, czyli drzewa o wysokości 5-7 metrów (!). Jak cała grupa orzechów – są niezwykle cenne dla naszego zdrowia.

Skutecznie zaspokajają głód

Pistacje spośród innych orzechów wyróżnia bogactwo prozdrowotnych składników odżywczych. Posiadają sporo błonnika, dzięki czemu zaspokajają głód na długo. Dodatkowo znajdziemy w nich wapń i fosfor, które zawsze powinny iść ze sobą w parze, aby nie zaburzyć gospodarki wapniowo-fosforanowej.

Zawierają cenne antyoksydanty

Orzeszki pistacji zawierają też witaminy z grupy B i witaminę E, która jest głównym antyoksydantem w organizmie i chroni komórki przed utleniaczami. Obecność luteiny i zeaksantyny działa zaś dobrze na wzrok, chroniąc go przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Wspomagają odchudzanie

Choć orzeszki pistacji warto włączyć także do diet redukcyjnych. Dzięki zawartości błonnika regulują pracę jelit, dają poczucie sytości i wspomagają odchudzanie. Pistacje są znakomitym źródłem białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, które pomagają w regulacji złego cholesterolu LDL.

Zdrowa przekąska

Najlepiej sięgnąć po naturalne pistacje, bez dodatku soli. Orzeszki te są doskonałym dodatkiem do deserów, więc z łatwością znajdziemy je w ciastach, kremach, lodach, cukierkach czy innych smakołykach. Świetnie wzbogacą także smak musli lub sałatki!

Sprawdź TOP 7 najzdrowszych orzechów – ich rodzaje i właściwości.


pistacje

PODZIEL SIĘ