Orzechy ziemne – najdziwniejsza roślina strączkowa

Orzechy ziemne, zwane również orzeszkami arachidowymi lub fistaszkami, to owoce orzachy podziemnej. Jadalne fistaszki schowane są w specyficznych, bruzdowatych strąkach. Strąki wraz z nasionami ukryte są w ziemi, stąd nazwa rośliny. Są pyszne i kryją w sobie mnóstwo wartości odżywczych!

Wartościowe białko

Ponieważ orzeszki arachidowe należą do roślin strączkowych – podobnie jak np. fasola – zawierają sporo wartościowego białka. Ponadto w orzechach ziemnych znajdziemy bardzo dużą ilość potasu, który jest nieodzownym minerałem w walce z nadciśnieniem tętniczym krwi.

Dbają o dobre samopoczucie

W orzeszkach ziemnych znajduje się także spora ilość niacyny (witaminy B3), która wspiera pracę układu nerwowego. Wykorzystuje się ją do leczenia depresji, koi nerwy, wspomaga pamięć oraz koncentrację. Ponadto dobrze działa na naczynia krwionośne, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi. Już 100 gram fistaszków to niemal cała dzienna dawka niacyny dla dorosłego człowieka.

Idealne dla osób aktywnych

W skład aminokwasów orzeszków ziemnych wchodzi arginina odpowiedzialna za przyrost masy mięśniowej, rozszerzanie naczyń krwionośnych, szybsze gojenie ran, opóźnianie procesu starzenia oraz wzrost potencji. Dlatego też orzeszki ziemne często zalecane są osobom uprawiającym sport i zalicza się je do afrodyzjaków.

Fistaszki to popularna przekąska. Wchodzą w skład mieszanek orzechów i bakalii, z nich też najczęściej produkuje się masło orzechowe. Olej arachidowy ma zaś delikatnie słodki smak i może być używany do smażenia oraz jako dodatek do sałatek i deserów.

Sprawdź TOP 7 najzdrowszych orzechów – ich rodzaje i właściwości.


orzechy ziemne