Morele – owocowe bogactwo witamin

Świeże morele pojawiają się latem, mają charakterystyczne rumienie i należy szybko je jeść, bądź robić z nich przetwory. Na szczęście, dzięki naturalnemu procesowi suszenia, można jeść morele przez cały rok!

Owoce moreli

Morele to pestkowce, owoce drzewa o tej samej nazwie. Gatunek ten pochodzi z Azji, ale jest uprawiany na całym świecie, również w Polsce, ponieważ dobrze znosi zimniejszy klimat i mrozy. Owoce są okrągłe, mają piękny, żółto-pomarańczowy kolor i jedną pestkę w środku.

Beta-karoten i witamina A

Suszone morele są bogatsze – od świeżych – w beta-karoten, prowitaminę witaminy A, któremu owoce zawdzięczają nie tylko kolor, ale również bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Wystarczy już kilka suszonych moreli, aby zaspokoić dzienną dawkę na ten antyutleniacz. Ponadto w owocach znajdziemy także: wapń, bor, potas, niacynę (witaminę B3) oraz witaminę E.

Praca układu nerwowego i pokarmowego

Morele przeciwdziałają wysokiemu ciśnieniu krwi, mają działanie zasadotwórcze, wspomagają system nerwowy, poprawiają pamięć oraz kondycję skóry, paznokci i cery. Powinny włączyć je do diety kobiety po menopauzie, które w większym stopniu są narażone na osteoporozę. Jak większość bakalii, morele pozytywnie działają na układ pokarmowy oraz metabolizm.

Owoce niesiarkowane

Prawidłowo ususzone morele  – niesiarkowane, będą ciemniejsze od powszechnie dostępnych żółto-pomarańczowych. Należy więc wybierać te ekologiczne, które nie będą poddane procesowi siarkowania – ma on za zadanie jedynie zachować jasny kolor owoców, a przy okazji dostarcza niepotrzebne związki chemiczne do naszego organizmu. Aby więc w pełni cieszyć się właściwościami moreli, zawsze wybieraj te ekologiczne.

Zobacz, dlaczego warto jeść produkty ekologiczne?