Migdały – chronią i wzmacniają

« wróć migdały

Migdały są owocami migdałowca pospolitego, wieloletniej rośliny – krzew ten był uprawiany już kilka tysięcy lat przed naszą erą, o czym wzmiankuje Biblia. Włączone do codziennej diety – przynoszą wiele korzyści. Zawierają dużą ilość witaminy E, witaminy z grupy B, błonnik, flawonoidy oraz minerały.

Migdały chronią przed wolnymi rodnikami

Migdały mają silne działanie przeciwutleniające, niszczą szkodliwe dla organizmu wolne rodniki.  Nie tylko zatrzymują procesy starzenia, ale także przyczyniają się do zwalczania nowotworów. Zawarte w migdałach słodkich flawonoidy wykazują właściwości przeciwzapalne, uszczelniają naczynia krwionośne, zwiększając ich elastyczność. Te niezwykle zdrowe orzechy ponadto obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz bardzo pozytywnie wpływają na układ nerwowy.

Polecane kobietom w ciąży

Migdały poleca się kobietom w ciąży. Udowodniono, że są sposobem na zgagi i nudności występujące u przyszłych mam oraz poprawiają stan paznokci, włosów, cery.

Pożywna przekąska

Oprócz wielu zdrowotnych właściwości, migdały są także smaczną przekąską. Ich garść jest w stanie zastąpić drugie śniadanie, zarówno pod względem kalorycznym, jak i odżywczym. Orzechy te dodawane są do mieszanek bakalii i szeroko wykorzystywane w cukiernictwie, również w formie ozdoby. Najpopularniejszym migdałowym wyrobem jest marcepan, czyli słodka, plastyczna masa używana do dekoracji tortów.

 

« wróć

Przeczytaj też