Len – siemię lniane

Len to jedna z najdawniej uprawianych roślin włóknistych. Szacuje się, że uprawiano len już nawet 10 tysięcy lat temu. Występuje w dwóch odmianach – brązowej i złocistej. Zdrowotne właściwości lnu, a konkretnie jego oleistych nasion – popularnie nazywanych siemieniem lnianym, są powszechnie znane, a obecnie coraz częściej doceniane.

Siemię lniane – bogactwo białka i witamin

Siemię lniane, ze względu na dużą zawartość zdrowych tłuszczów, sprawia, że wystarczy już jedna łyżeczka nasion dziennie, aby zauważyć ich właściwości zdrowotne. Ziarna zawierają dużo białka, witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo i cynk. Pod tym względem, odmiany brązowa i złocista są do siebie zbliżone.

Doskonały dla układu pokarmowego

Siemię lniane niezwykle korzystnie wpływa na układ trawienny. Śluz zawarty w nasionach buduje ochronną warstwę dla żołądka i przełyku, zabezpieczając przed silnym działaniem kwasów trawiennych. Zawiera dużo błonnika, przez co poprawia perystaltykę jelit oraz przyspiesza metabolizm. Ponadto łagodzi dolegliwości trawienne oraz pomaga na zaparcia.

Eliksir urody

To jednak jeszcze nie wszystkie zalety lnu. Warto również wspomnieć, że jest hitem kosmetycznym. Chętnie używa się nasion lnu do pielęgnacji cery oraz włosów. Zarówno w formie maseczek, jak i jedzone pod postacią kleików, nadają cerze ładny wygląd, nawilżają ją i poprawiają elastyczność. Natomiast włosy pod wpływem siemienia lnianego odzyskują gładkość, sprężystość, a przede wszystkim miękkość. Efekt widziane są już po pierwszy zastosowaniu odżywki z nasion.

 

Sprawdź, jak zadbać o piękną skórę i mocne paznokcie.