Jagody goji – niezwykłe superfoods

Goji, nazywane najzdrowszymi jagodami świata, to owoce kolcowoju chińskiego – niewielkiego krzewu, znanego w Azji od ponad 2 tysięcy lat. Dojrzałe goji mają podłużny kształt i czerwony kolor. Rosną głównie na terenach klimatu umiarkowanego – jak chociażby w Chinach, oraz tropikalnego – w Tajlandii. Chińska medycyna włączyła owoce krzewu w skład roślin leczniczych, przypisując im przede wszystkim właściwości odtruwające oraz wzmacniające odporność i wzrok.

Superfoods

Nic dziwnego, że jagody goji zaliczane są do superżywności, zwanej superfoods.  Wystarczy tylko wspomnieć, ile mikroelementów zawierają: witaminy z grupy B, witaminy C i E oraz liczne pierwiastki, jak chociażby fosfor, selen i cynk. Są one również bogate w aminokwasy oraz zdrowe tłuszcze.

Źródło wiecznej młodości

Najważniejszym składnikiem owoców kolcowoju chińskiego jest białko LBP. To właśnie dzięki niemu goji wykazuje silne działanie przeciwstarzeniowe, a co z tym związane, także antynowotworowe. Badania wykazały, że LBP hamuje wzrost komórek niektórych nowotworów.

Zdrowie na talerzu

Chińska medycyna się nie myliła — jagody goji rzeczywiście mają wiele leczniczych zastosowań. Przede wszystkim odtruwają wątrobę, wzmacniają układ odpornościowy i opóźniają procesy starzenia, jednocześnie poprawiając stan i elastyczność skóry. Pozytywnie wpływają na cyrkulację krwi i zawartość hemoglobiny. Dodatkowo, dzięki dużej ilości karotenoidów i luteiny, chronią oczy oraz wzmacniają wzrok.

Fit przekąska

Jagody goji idealnie pasują do owsianek, jaglanek i innych płatków. Można je zjeść w formie przekąski lub stosować jako jeden ze składników dowolnej potrawy. Idealna dzienna porcja jagód goji, która w zupełności zaspokoi zapotrzebowanie organizmu to 10-20g dziennie.

Sprawdź także, jak dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych substancji odżywczych.

jagody goji

PODZIEL SIĘ