Daktyle – zdrowe źródło energii

W przeszłości daktyle służyły głównie do wyrobu wina, wódki daktylowej oraz miodu. Po dzień dzisiejszy w krajach arabskich wytwarza się te produkty, ale na całym świecie zasłynęły przede wszystkim, jako doskonałe źródło błonnika oraz cennych dla zdrowia witamin z grupy B. To jednak jeszcze nie wszystko!

Skąd pochodzą daktyle

Daktyle to pestkowce, owoce daktylowca właściwego, będącego najstarszym owocowym drzewem uprawnym. Wzmianki w Starym Testamencie oraz badania historyczne i archeologiczne dowodzą, że daktylowiec był ceniony przez wiele ludów, w tym Sumerów, Asyryjczyków i Kananejczyków. Daktyle mają kilka centymetrów długości, są wąskie, a w środku kryją jedną podłużną pestkę. Ich konsystencja jest mięsista i po wysuszeniu również taka pozostaje. Obecnie daktylowca uprawia się w wielu krajach o ciepłym klimacie, np. w państwach Afryki czy w Meksyku. Należy pamiętać, że występują ich różne odmiany.

Źródło potasu i magnezu

Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów prostych i mają bardzo przyjemny smak. Można je spożywać zarówno świeże, jak i suszone. Zawierają dużą ilość potasu i fosforu, magnez, wapń, cynk oraz witaminy z grupy B.

Przekąska po treningu

Najważniejszą właściwością daktyli jest ich wysoka wartość energetyczna. Dzięki zawartości bardzo łatwostrawnych cukrów prostych, owoce daktylowca polecane są sportowcom oraz osobom po intensywnym wysiłku fizycznym. Zamiast batona czy żelu energetycznego, można zjeść garść daktyli, by dodać sobie siły i uzupełnić organizm o cukier oraz energię.

Stosowane zamiast aspiryny

W daktylach występują także naturalne salicylany, czyli związki organiczne wykorzystywane w lecznictwie. Salicylany pochodzące z owoców daktylowca mają podobne zastosowanie jak aspiryna, jednak bez ryzyka podrażnienia żołądka. Daktyle więc działają przeciwbólowo, przeciwzakrzepowo oraz przeciwzapalnie.

Bogactwo błonnika

To jeszcze nie wszystkie zalety daktyli. Zawarty w nich błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego, przyspieszając i ułatwiając trawienie, witaminy z grupy B wzmacniają koncentrację, koją nerwy i poprawiają samopoczucie, a wapń zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Mimo dużej zawartości cukrów prostych, nie trzeba się obawiać, że ich spożywanie doprowadzi do cukrzycy. Muszą na nie uważać jedynie osoby, które już są diabetykami, ponieważ owoce daktylowca mają wysoki indeks glikemiczny.

Codzienna porcja owoców

Daktyle, zarówno świeże, jak i suszone, to jedne z najstarszych, a jednocześnie najzdrowszych i najbardziej pożywnych owoców. Nic więc dziwnego, że w krajach arabskich uznaje się je za przysmak oraz afrodyzjak. Stanowią bardzo dobrą alternatywę dla słodkich przekąsek, wystarczy zjedzenie ich garści, by zaspokoić ochotę na słodycze.

Szukasz pomysłu na przekąskę? Sprawdź, które orzechy są najzdrowsze i jakie są ich właściwości.

 

PODZIEL SIĘ